Vânzările online, în continuă creștere, în Uniunea Europeană: ce se întâmplă în România

Vânzările online, în continuă creștere, în Uniunea Europeană: ce se întâmplă în România

În ultimii ani, paralel cu dezvoltarea tehnologiei, vânzările online au înregistrat, la rândul lor, o creștere semnificativă. Motivele pentru care acest lucru a fost posibil sunt diverse.

În epoca pe care o trăim, devine mult mai ușor să cumpărăm tot ce avem nevoie online, folosind un card bancar (ori alte servicii similare) sau chiar metoda de plată ramburs. Ne scutește de timp pierdut prin magazine, pe care oricum nu prea îl avem, luând în calcul rapiditatea cu care se desfășoară viața, în 2021.

În plus, se poate spune că pandemia a accelerat un pic ritmul, cumpărăturile online câștigând teren, în fața celor fizice. Motivele sunt evidente: cumpărând online, eviți cozile și îngrămădeala care, în 2021, colț cu 2022, poate deveni fatală.

Țările dezvoltate din Uniunea Europeană sunt campioane absolute, atunci când vorbim despre achiziționarea diferitelor produse online.

Românii, pe la coada clasamentului: de ce nu se simt în siguranță să cumpere online

Atunci când vine vorba despre români și despre comportamentul lor, în ceea ce privește cumpărăturile, lucrurile stau un pic diferit. Ai noștri par să nu fie atât de atrași de mirajul achiziționării produselor dorite de pe internet – cel puțin nu atât de mult ca alți europeni.

Motivul acestei tendințe are la bază, fără nicio îndoială, frica. Ne e frică să nu fim fraudați. Cu alte cuvinte, preferăm să vedem produsul înainte de a-l achiziționa, pentru a fi totalmente siguri că ceea ce credem că achiziționăm este, întocmai, și ceea ce primim prin serviciile de curierat.

Mai mult, intervine, de asemenea, teama de phising, așadar românii vor prefera, în marea lor majoritate, să folosească metoda rambursului, în cazul în care aleg să cumpere online.

Aceste temeri nu sunt total nejustificate, existând, într-adevăr, cazuri de fraude online cu duiumul. Cu toate astea, înainte de a cumpăra un produs online, ar trebui să ne asigurăm că magazinul online este unul credibil (de facto, real). În stabilirea veridicității respectivului shop online putem să urmărim review-urile clienților, prezente pe respectivul site, ori chiar pe altele, de profil.

Citește și: