Vaccinurile Pfizer și Moderna fac minuni după prima doză administrată: concluziile uimitoare ale cercetătorilor

Vaccinurile Pfizer și Moderna fac minuni după prima doză administrată: concluziile uimitoare ale cercetătorilor

În cazul în care nu ai apucat să faci a doua doză de vaccin Pfizer sau Moderna, te vei bucura să afli că ești destul de bine protejat împotriva infectării cu noul coronavirus, nu doar împotriva unor forme grave a bolii.

Un nou studiu realizat în timpul campaniei de vaccinare în masă din Statele Unite a ajuns la niște concluzii foarte interesante și optimiste în ceea ce privește eficiența soluțiilor de imunizare de la Pfizer și Moderna. Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de alianţa Pfizer-BioNTech şi compania Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze.

Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 90% la două săptămâni după administrarea dozei de rapel, au adăugat autorii aceluiași studiu detaliat mai sus. Efortul de cercetare a fost realizat pe un grup de aproape 4.000 de persoane vaccinate în Statele Unite. Acestea au făcut parte din rândul personalului medical şi al profesiilor aflate în prima linie de luptă împotriva pandemiei de COVID-19.

În privința autorităților din spate, studiul are o greutate destul de mare, pentru că vine de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC). Aceasta este cea mai importantă autoritate medicală din SUA. Studiul a avut ca scop evaluarea capacității vaccinurilor de la Pfizer și Moderna de a proteja împotriva infectării cu noul coronavirus, inclusiv împotriva infecţiilor care nu cauzează simptome.

Studiul CDC a analizat eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna pe un eşantion de 3.950 de participanţi din şase state federale americane, monitorizaţi timp de 13 săptămâni în perioada 14 decembrie 2020 – 13 martie 2021, potrivit Agerpres.

Ca referință, eficiența oficială de aproximativ 95% în a preveni îmbolnăvirea cu forme simptomatice sau grave de Covid-19 este dobândită la aproximativ 10-14 zile după administrarea celei de a doua doze. Datele din spatele valorii de 80% după 14 zile de la prima doză au fost preluate pe parcursul zilei de ieri de către Reuters.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: