Vaccinarea profesorilor din România, subiect de dezbateri aprinse: ce se întâmplă de săptămâna asta

Vaccinarea profesorilor din România, subiect de dezbateri aprinse: ce se întâmplă de săptămâna asta

Desfășurarea cursurilor în școlile din România continuă să fie una problematică, iar o parte din dificultăți provin din reticența cadrelor didactice de a se vaccina, dar și din imposibilitatea de a se vaccina în timp util. Sorin Cîmpeanu a găsit soluția.

În urmă cu câteva săptămâni, au ajuns online primele detalii legate de vaccinarea cu prioritate a cadrelor didactice din România. La momentul respectiv, era însă vorba doar de speculații și o eventuală promisiune din partea ministrului Educației și Cercetării. Sorin Cîmpeanu a decis acum să clarifice situația.

Începând cu această săptămână, sunt șanse mari ca vaccinarea prioritară a cadrelor didactice să fie realizată cu prioritate la nivel național. O decizie în acest sens urmează să fie anunțată pe parcursul zilei de azi de către Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării anti-Covid.

„Din analiza făcută astăzi, 21 februarie, împreună cu CNCAV, rezultă că este posibil ca vaccinarea prioritară a personalului din sistemul de învățământ să demareze chiar în această săptămână. O decizie se va lua în cursul zilei de mâine și va fi anunțată de CNCAV. Ministerul Educatiei apreciază în mod deosebit eforturile făcute de către CNCAV în acest sens”, a scris duminică Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe Facebook.

Vârsta nu reprezintă un criteriu de selecție pentru cei care lucrează în învățământ. Toți au drepturi egale de a se vaccina mai repede, cu condiția ca aparatul birocratic să funcționeze eficient. Din păcate, profesorii nu se vor putea programa cu prioritate pe internet sau telefonic. În schimb, potrivit ministrului, pentru programare va trebui ca fiecare ISJ (inspectorat școlar județean) și fiecare universitate „să furnizeze cât mai rapid către DSP listele nominale cu personalul din învățământ care dorește să se vaccineze în aceste centre dedicate (grupat în funcție de vârstă, sub și peste 55 ani)”.

”Operațiunea va dura circa o săptămână. Locațiile centrelor locale de vaccinare prioritară a personalului din învățământ sunt deja cunoscute (spre exemplu, pentru București, se are în vedere organizarea a 22 de linii de vaccinare în complexul ROMEXPO)”, mai spune ministrul.

Dacă ai o curiozitate vizavi de statisticile până la această oră din cadrul angajaților din grădinițe, școli și universități, potrivit ministrului Educației, până acum s-au vaccinat 42.000 angajați ai sistemului de învățământ, din care 21.000 au făcut și rapelul. În plus, în platforma de vaccinare s-au înregistrat 128.817 angajați din sistemul de învățământ (fără medicii din învățământul superior medical), a atras atenția ministrul Educației.
Citește și: