Vaccinarea din România nu va mai fi la fel: schimbările din 15 martie pe care trebuie să le știi

Vaccinarea din România nu va mai fi la fel: schimbările din 15 martie pe care trebuie să le știi

În urmă cu câteva, zile a apărut în mediul online informația conform căreia din 15 martie se vor debloca programările la vaccinare pentru populația generală printr-o listă de așteptare. Acum, avem toate informațiile din spatele acelui anunț.

Din data de 15 martie, oricine se poate înscrie în platforma pentru programarea locurilor la vaccinare. Mecanismul va fi însă unul complet diferit față de cel folosit în prezent. Particularitățile noului sistem au fost făcute publice de către Andrei Baciu într-o intervenție la TVR. Ca referință, Baciu este vicepreședintele Comitetului național de coordonare a vaccinării anti-Covid-19. 

”Din 15 martie o să putem să accesăm şi să ne înregistrăm pentru vaccinare, astfel încât, în momentul când vor ajunge doze pentru un centru pe care îl selectăm, să fim anunţaţi şi să putem să mergem să ne vaccinăm foarte uşor. Practic se întrevede şi seschiderea celor de-a treia etape, ultima etapă, tocmai pentru că în luna martie se primesc peste 2,6 milioane de doze, iar în luna aprilie la fel, doze foarte multe, de ordinul milioanelor”, a declarat Andrei Baciu marţi seară, la TVR, potrivit News.ro.

Procesul de înscriere la vaccinare nu va mai veni la pachet cu o programare implicită. În schimb, te vei trece pe o listă de așteptare aferentă unei locații de vaccinare și vei primi un SMS când îți vine rândul cu programarea efectivă.

„Concret, ne dorim să ne vaccinăm într-un anumit centru pe care îl ştim, care se află în proximitate, în oraşul nostru. Când intrăm pe platformă, o să vedem centrele de vaccinare şi ne alegem un centru de vaccinare, iar atunci când ne alegem respectivul centru noi o să vedem câte persoane sunt în faţa noastră, ştiind astfel cam când ne-ar veni rândul. După ce se face această înregistrare, în momentul în care ne vine efectiv rândul să ne vaccinăm, vom fi anunţaţi prin SMS pentru confirmare. Pentru că se poate întâmpla o situaţie în care să fii plecat din localitate şi atunci este important ca centrul de vaccinare să ştie aceste informaţii tocmai pentru a putea aloca pe altcineva şi a nu pierde doze”, a mai declarat Baciu.

Este important de reținut că asta nu înseamnă că trebuie să stai doar în casă sau doar în localitate așteptând programarea. Nu îți vei pierde locul dacă trebuie să pleci. În schimb, vei fi mutat automat.

„Nu se va pierde locul, în sensul că persoana respectivă va fi mutată din nou la coada listei de aşteptare, ci va fi reprogramată în paralel, undeva în acelaşi interval pentru că a aşteptat şi a stat la rând pentru a-şi rezerva un loc la vaccinare. Se vor putea programa persoane şi pentru etapa a treia, pentru ultima etapă, astfel că dacă într-un centru se vor epuiza persoanele care doresc să se vaccineze din etapa a doua să putem intra automat cu persoanele din a treia etapă, sigur, existând un mic interval de timp până când cele două vor funcţiona împreună, cum s-a întâmplat de la unu la doi”, a mai declarat Andrei Baciu.

Până pe 15 martie, lucrurile rămân exact la fel. Dacă mai găsești un loc liber până în acel moment, poți profita de el în aceleași condiții. „Nu se schimbă nimic până pe 15 martie. Din 15 martie se schimbă modalitatea de programare. Pentru cei care se încadrează la o variantă pentru care acum nu se fac programările direct în platformă cum sunt persoanele dializate, pentru că ştim că se află într-o situaţie specială. La fel, pentru aceste categorii se va păstra excepţia pentru că nu se schimbă nimic pentru respectivele categorii de persoane. Ce schimbăm sunt lucrurile, modalitatea de programare pentru toţi ceilalţi”, a mai declarat secretarul de stat.

Ca un detaliu drăguț, astăzi se va vaccina românul cu numărul un milion, conform detaliilor furnizate de Andrei Baciu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: