14 dec. 2021 | 16:55

Uniunea Europeană ia măsuri fără precedent în criza gazelor: ce se va întâmpla acum

ACTUALITATE
Uniunea Europeană ia măsuri fără precedent în criza gazelor: ce se va întâmpla acum

Uniunea Europeană ia măsuri în fața creșterilor explozive de pe piețele de energie electrică și gaze naturale.

Potrivit unei decizii a blocului comunitar, statele membre ale Uniunii Europene vor achiziţiona, la comun, gaze naturale pentru a forma rezerve strategice.

Instituțiile europene transmit că această măsură este adoptată ca răspuns la creşterea preţurilor la energie.

Luna octombrie a adus prețuri explozive la gaze, atingându-se niveluri record în istorie, arată cifrele oficiale. Acest lucru s-a întâmplat în contextul sensibil al livrărilor limitate şi al cererii crescute de energie apărute după ce economiile din întreaga lume şi-au revenit după pandemie.

Prețurile intraseră, totuși, într-o oarecare evoluție mai incurajatoare, dar situația s-a înrătutățit din nou, în ultimele săptămâni, pe fondul apariției temperaturilor reduse şi importurilor mai mici decât se preconiza, din partea Rusiei.

Creşterea preţurilor la energie a determinat guvernele din statele membre UE să recurgă la subvenţii şi reduceri de taxe, în ideea de a-i proteja pe consumatori de facturile mari, iar unele ţări au propus chiar un sistem comun de achiziţii de gaze naturale la nivelul UE.

Ce are de gând să facă UE

„Propunerea va include un cadru pentru achiziţionarea comună de stocuri strategice de gaze de către entităţile reglementate, pe o bază voluntară”, se precizează în documentul trimis de Comisie către statele membre, înaintea summitului de joi al liderilor UE. Acest sistem „va contribui la măsuri coordonate la nivelul UE, în situaţiile în care există o urgenţă la nivelul întregii Uniuni”, se precizează în document.

„Statele membre, printr-o cooperare comună la nivel regional, ar trebui să se poată baza pe depozitele din alte ţări, în caz de nevoie”, se mai arată în document. Depozitele de gaze ar urma să devină parte a „evaluării riscurilor la adresa securităţii aprovizionării cu gaze, inclusiv riscurile care au legătură cu deţinerea infrastructurii de stocării de către entităţi străine” de către ţările UE.