Ungaria, și mai aproape de Rusia. Cum își strâng mainile Orban și Putin prin aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare

Ungaria, și mai aproape de Rusia. Cum își strâng mainile Orban și Putin prin aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare

Ungaria plănuiește să adere la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, înființată de Rusia. Ar deveni prima țară din Uniunea Europeană care se aliază în acest fel cu rușii.

Prin această aderare, Ungaria speră să își deschidă noi oportunități de finanțare pentru companiile maghiare din Asia, a declarat marți ministrul de externe Peter Szijjarto în timpul unei vizite în Kazahstan, potrivit paginii sale oficiale de Facebook.

Oficialul susține că prin aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare, firmele maghiare speră să obțină mai mult succes pe piețele eurastiace.

Ungaria are un amplu plan diplomatic ce prevede consolidarea relațiilor estice

Măsura face parte dintr-un plan diplomatic ce prevede o „deschidere estică” a guvernului naționalist al Ungariei, și mai include, de asemenea, o consolidare a relațiilor cu China, țară ce construiește o linie ferată importantă care leagă Budapesta de Belgrad. Prin această rută, China urmărește deschiderea de noi piețe externe firmelor chineze.

De asemenea, ca o dovadă suplimentară a planului Ungariei de a consolida relațiile cu China stă și faptul că asiaticii intenționează să deschidă în câțiva ani un campus imens al Universității Fudan din Shanghai, la Budapesta, primul din Uniunea Europeană.

Banca Eurasiatică de Dezvoltare, fondată de Rusia și Kazahstan în 2006, își propune să promoveze creșterea economică în statele sale membre, să extindă legăturile comerciale între ele și să sprijine integrarea eurasiatică prin investiții.

În prezent, instituția are șase membri, iar aceștia sunt toți foste republici sovietice. Ungaria nu șochează cu această decizie, fiind în ultima perioada în atenția statelor membre ale Uniunii Europene, pe fondul politicilor sale de îngrădire a libertăților, în special a dreptului la liberă exprimare a presei.

Aderarea la Banca Eurasiatică de Dezvoltare ar fi cea mai recentă mișcare a prim-ministrului maghiar Viktor Orban de a aprofunda legăturile estice. Ungaria este, de asemenea, membru al unui alt creditor condus de Rusia, Banca Internațională de Investiții și a reușit să-și mute sediul la Budapesta de la Moscova în 2019, mișcare criticată de aliații occidentali ai Ungariei.

Citește și: