Tratamentul pentru Alzheimer, mai aproape de realitate: după 20 de ani, un nou medicament a fost certificat

Tratamentul pentru Alzheimer, mai aproape de realitate: după 20 de ani, un nou medicament a fost certificat

Au trecut aproape două decenii de la ultimul medicament certificat pentru ameliorarea simptomelor la bolnavii de Alzheimer. Acum, un nou tratament a trecut de FDA, autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor.

”Această autorizare este semnificativă din mai multe privințe”, a declarat Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) într-un comunicat. Medicamentul, numit Aduhelm și produs de compania farmaceutică Biogen, „este primul tratament aprobat pentru boala Alzheimer din 2003”, a spus FDA.

În ceea ce privește modul de funcționare, Aducanumab își propune să îndepărteze depunerile lipicioase ale unei proteine ​​numite beta amiloid din creierul pacienților din stadiile incipiente ale Alzheimerului pentru a preveni pierderea memoriei și capacitatea de a se îngriji de sine.

Conform rezultatelor din studiile clinice efectuate pe medicamentul ce urmează să fie comercializat sub numele de marcă Aduhelm au arătat o reducere a plăcilor amiloide, una dintre particularitățile cele mai importante care, în timp, duce la declinul clinic al pacienților.

„Deși datele referitoare la Aduhelm sunt complicate în ceea ce privește beneficiile sale clinice, FDA a stabilit că există dovezi substanțiale conform cărora Aduhelm reduce plăcile beta amiloide din creier și că reducerea acestor plăci este în mod rezonabil probabil să prezică beneficii importante pentru pacienți”, a declarat agenția într-un comunicat.

Medicamentul de la Biogen se află de mult timp pe radarul medicilor și pacienților care suferă de această boală, chiar dacă până acum nu fusese certificat de FDA. Mai mulți experți l-au văzut ca pe o opțiune eficientă pentru cei care suferă de această boală letală. Pe de altă parte, au existat însă și medici care au spus că rezultatele studiilor clinice sunt inconsistente și că este nevoie de mai multe dovezi.

În final, FDA a declarat că Biogen trebuie să efectueze un studiu clinic post-aprobare pentru a verifica beneficiul clinic al medicamentului.”Dacă medicamentul nu funcționează conform intenției, putem lua măsuri pentru a-l scoate de pe piață”, a spus acesta. Nu a ajutat nici faptul că producătorul, Biogen, a declarat că este puțin probabil ca medicamentele să îmbunătățească memoria și gândirea oamenilor. Scopul său oficial este încetinirea declinului memoriei și a capacității de a desfășura activități în viața de zi cu zi.

Citește și: