Toți șoferii români trebui să știe, scumpirea care va ajunge la pompă: totul pleacă de la petrol

Toți șoferii români trebui să știe, scumpirea care va ajunge la pompă: totul pleacă de la petrol

Prețurile petrolului au depășit joi 86 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, pe fondul ofertei restrânse și al crizei globale de energie.

Cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a crescut la 86,10 dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018, dar la prânz a scăzut cu 1,04 dolari, ajungând la 84,78de  dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange, cotaţia barilului de petrol „light sweet crude” a scăzut cu 0,47 de dolari, sau 0,6%, ajungând la valoarea de 82,95 de dolari.

Anul acesta, cotaţia barilului de petrol Brent a urcat cu este 60%, pe fondul reducerii producţiei de către grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători, şi al deficitului de cărbune şi gaze.

Piața rămâne volatilă

De asemenea, preţul ţiţeiului este sub presiune în urma scăderii preţurilor la gaze naturale şi cărbune. În China, preţul cărbunelui a scăzut joi cu 11%. China se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu energie din cauza livrărilor insuficiente de cărbune, a standardelor mai dure privind emisiile şi a cererii ridicate din partea industriei.

„Creșterea bruscă a țițeiului îl poate face vulnerabil la luarea de profit, cu toate acestea, o corecție substanțială ar putea să nu aibă loc decât dacă criza energetică globală se va calma”, a declarat Ravindra Rao, vicepreședintele Kotak Securities.

Analiştii de la Goldman Sachs au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari, în urma redresării mai rapide a cererii după ce varianta Delta şi uraganul Ida au dus la reducerea producţiei şi probleme în aprovizionare.

„Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am așteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări”, se arată în raportul Goldman.

Citește și: