Toți cei care stau la bloc trebuie să știe. Primești amendă de 1500 lei dacă nu respecți asta și în 2021

Toți cei care stau la bloc trebuie să știe. Primești amendă de 1500 lei dacă nu respecți asta și în 2021

Legislația în vigoare prevede amendă de până la 1500 de lei în cazul în care nu respecți orele de liniște. Cei care stau la bloc trebuie să știe ce arată prevederile legale în acest caz.

Nerespectarea orelor de liniște te pot lăsa fără bani serioși și, cel mai bine ar fi să respecți orarul de liniște. Potrivit Legii nr. 61/1991, faptele de încălcare a unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice se pedepsește cu contravenție. În ceea ce privește orele de liniște la bloc acestea sunt între intervalele orare 22:00 – 08:00 și 13:00 – 14:00.

În afară de aceste ore stabilite de către lege, adunarea generală a asociației de locatari/proprietar a unui bloc poate stabili și alte ore de liniște în bloc, în funcție de ceea ce își doresc proprietarii. Acest program trebuie a fi afișat la vedere pentru a putea fi luat în considerare de către toți locatarii.

În cazul în care nu vei respecta aceste prevederi legale, riști o amendă care poate ajunge până la 1.500 de lei. Totodată, cei care nu vor ține cont în mod repetat de orele de linișe publică și vor deranja vecinii cu zgomote puternice ori cu muzică la volum crescut, vor primi o nouă amendă sau li se vor impune ore de muncă în folosul comunității. Acest lucru este prevăzut de Legea 192/2019 care a început să producă efecte începând cu data de 26 ianuarie 2020.

Cei care stau la bloc pot primi amendă de până la 1500 de lei

Organele de poliție vor fi dotate cu aparate speciale care pot măsura zgomotul.

„ Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, prevede legea.

Amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1500 de lei, în funcție de gravitatea faptei precum și a antecedentelor. Această lege se aplică atât persoanelor fizice cât și celor juridice. În cazul în care în decursul a 24 de ore, persoanele încalcă legea de mai multe ori, atunci amenzile vor fi cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, dar și cu muncă în folosul comunității, între 70 – 120 de ore.

Citește și: