Tot ce trebuie să știi despre fenomenul astronomic de săptămâna viitoare. Ce va avea special eclipsa de Lună

Tot ce trebuie să știi despre fenomenul astronomic de săptămâna viitoare. Ce va avea special eclipsa de Lună

Dacă ți-ai dorit întotdeauna să aprofundezi domeniul astronomiei, luna mai ar fi o lună bună pentru a începe. Luna plină în această lună va fi o „super lună sângerie” care va apărea mai mare și mai strălucitoare decât de obicei, cu o nuanță puternică de roșu.

Super Blood Moon a lunii mai va fi, de asemenea, una deosebit de specială, deoarece se întâmplă cu rara ocazie a unei superluni și a unei eclipse de lună, care au loc în același timp, pe 26 mai.

Luna plină a lunii mai este a doua superlună care apare în acest an, după fenomenul precedent din aprilie 2021, ce a avut loc pe un cer înnorat. Însă superluna lunii în curs va fi chiar mai aproape decât cea din aprilie (cu 157 kilometri mai aproape, potrivit NASA).

Așa că, dacă cerul senin o va permite, astronomii ar trebui să aibă o observare și mai apropiată – luna atingând luminozitatea maximă la ora 23.32 BST pe 26 mai.

Superlunile, inventate de astrologul Richard Nolle în 1979, denotă lunile care sunt deosebit de apropiate de Pământ – orice lună care se află la 90% din punctul său cel mai apropiat de Pământ (perigeul) câștigă titlul.

Eclipsa de Lună va fi în același timp cu Super Blood Moon

Superluna din luna mai este totuși neobișnuită din alt motiv – va coincide cu o eclipsă totală de Lună, pentru prima dată în mai mult de doi ani.

Conform site-ului web al NASA: „Are loc la câteva ore de cel mai apropiat perigeu al anului, făcând luna să pară cu aproximativ 7% mai mare decât media”.

O eclipsă lunară se întâmplă atunci când orbita lunii se mișcă în fața umbrei Pământului, împiedicând lumina soarelui să ajungând la ea. În schimb, lumina de la răsăriturile și apusurile de soare ale Pământului luminează luna, dându-i aspectul roșu, de „sânge”.

Nuanța și profunzimea culorii roșie depind de o serie de factori, cum ar fi cantitatea de praf din atmosferă în momentul eclipsei. Dacă există o cantitate deosebit de mare de praf în atmosferă, undele albastre de frecvență mai mare vor fi blocate. Așadar, aspectul lunii Super Blood poate varia de la un roșu profund, aprins la griul său obișnuit.

Cu toate acestea, spectacolul rar lunar va fi observabil numai în anumite părți din vestul Americii. O eclipsă parțială de lună va fi mai vizibilă, ajungând pe coasta de est a SUA – dar nu se va extinde până în Marea Britanie.

Potrivit Observatorului Regal Greenwich, următoarea eclipsă parțială de lună care va fi vizibilă din Marea Britanie este în noiembrie, cu o eclipsă totală de lună care va avea loc anul viitor, pe 16 mai.

Citește și: