25 aug. 2021 | 17:25

Topul celor mai bine vândute mașini din lume: nu o să îți vină să crezi cine este pe primul loc

ACTUALITATE
Topul celor mai bine vândute mașini din lume: nu o să îți vină să crezi cine este pe primul loc

Mai mult ca sigur, cel puțin o dată, te-ai întrebat care ar putea să fie cea mai vândută marcă de mașini din lume. Astăzi, o să descoperim împreună topul.

Fiecare țară are preferințe diferite în ceea ce privește produsele și, ghici ce, treaba asta se aplică și în cazul mașinilor.

Întâi, trebuie să ne raportăm la mai mulți factori, între care densitatea populației, cultura dar și nivelul de dezvoltare a unei țări. Evident, contează și influențele externe dar și geografia și relieful țării respective. Un alt punct de vedere este cel economic și anume dacă o companie a investit în respectiva țară și cât anume, adică dacă au construit fabrici, au lansat modele special pentru o anumită regiune sau nu.

Care este cea mai populară marcă

Nu trebuie să studiezi super atent harta din imaginea de mai sus, ca să îți dai seama că cel mai popular brand din lume este fără doar și poate Toyota.

Gigantul japonez a fost ani la rând cea mai valoroasă companie de pe segmentul auto, până la apariția Tesla, dar chiar și așa, din cele 104 țări din imagine, în 41 dintre acestea este cel mai popular brand.

Indiferent de categorie, Toyota reușește să impresioneze. În cazul modelelor de tip sedan, de exemplu, în 2019 Toyota Corolla a fost cel mai bine vândut model al companiei, cu toate că a prins primul loc în doar cinci țări. În schimb, pick-up-ul Toyota Hilux a fost cel mai vândut model în 16 țări și, chiar dacă nu a fost pe primul loc în celelalte țări, a prins top cinci. Așa cum am scris mai sus legat de factorii care împing clienții să cumpere o marcă sau alta, trebuie să mă refer și la cota de piață pe care compania o are, în special în emisfera sudică. Practic, toată zonă de sud a globului, Australia, Africa de Sud și Australia sunt dominate de către Toyota.

În Europa diferă situația, dar asta și datorită faptului că pe piața europeană activează un număr însemnat de producători. Cu alte cuvinte, aproape fiecare țară are un producător autohton de automobile.

Cea mai vândută clasă de mașini din lume

Până la urmă care este, totuși, clasa de mașini cea mai dorită din lume?

Conform aceleiași hărți, din cele 104 țări care participă în acest studiu, în 57 dintre acestea, cea mai bine vândută clasă au fost mașinile mici (sedane, hatchback sau compacte). În același timp, pick-up-urile, SUV-urile sau dubele au fost pe primul loc în 47 dintre țări. Cum am spus și mai înainte, contează și geografia, dar și cultura sau pur și simplu gustului omului în momentul achiziției.

Cele mai vândute mașini după clasă

  • Hatchback: 12
  • Sedan: 25
  • Sedan/Break: 1
  • Compacte: 19
  • SUV: 20
  • Pick-up: 24
  • Dubă: 3

Unde se situează Dacia în topul Mondial

Surprinzător sau nu, Dacia este un brand destul de căutat, chiar și în Europa. O scurtă verificare a hărții și se poate vedea că singurul competitor direct al companiei românești este compania cehă Skoda (deținută de către Volkswagen), pe segmentul central-sudic european.

Câmpul de luptă este zona balcanică, acolo unde Dacia este liderul detașat, în special în Kosovo, Bulgaria, România dar și Republica Moldova. În afară de continentul european, regiunea cu cea mai importantă prezență a gigantului român este fără doar și poate Africa de Nord, în speță Maroc și Algeria.

Rămâne de văzut dacă Dacia va reuși să se impună în această luptă pentru Balcani.

Ce ne așteaptă

Viitorul industriei auto este strâns legat de inovațiile tehnologice în materie de mașini electrice. Tesla vine puternic din spate și chiar dacă este o companie nouă, domină atât Olanda cât și Norvegia. Mașinile electrice sunt viitorul și tot mai multe branduri și țări deopotrivă se reorientează către acest segment de piață, inclusiv Dacia sau Toyota.

Nu în ultimul rând, un alt factor care va schimba înfățișarea industriei este și pandemia care încă afectează rețelele de aprovizionare dar și criza microcipurilor care va continua, probabil, până departe în 2022.