Top 10 cele mai bune shootere create vreodată: FPS-urile pe care să le încerci și astăzi
Dacă există un gen mai bun care să definească jocurile video, acesta este First Person Shooter. Acest tip de joc, este unul dintre puținele care a captat atenția unui număr foarte mare de jucători, de-a lungul timpului. De cele mai multe ori, poate să confirme mulți, sunt jocuri pe care le reiei după o vreme doar pentru faptul că te-au captivat în mod special. Sunt First Person Shooter-uri pe care le joci din nou numai ca să mai treci odată prin ele și să îți schimbi strategia de luptă sau vrei să vezi dacă nu mai sunt misiune pe care, poate le-ai ratat. Dacă îți place foarte mult un FSP, de multe ori, se întâmplă să îl joci pe toate nivele de dificultate doar pentru că nu poți să te desparți de el.
Dacă e sa facem un top al First Person Shooter-urilor din toate timpurile nu e foarte greu, doar că, e foarte probabil ca cei mai tineri să nu fi jucat clasicele genului. În schimb, cei mai în vârstă au termen de comparație, ei au avut ocazia să treacă și prin jocurile care au consacrat genul, dar și prin shootere-le actuale. Jocurile mai noi conduc prin faptul că au o grafică net superioară celor mai vechi, legendare. Totuși, exact ca o iubire pe care nu poți să o uiți niciodată, cele clasice rămân în inimile fanilor chiar dacă timpul trece peste ele.
Preferințele gamerilor, când vine vorba de First Person Shooter-uri, sunt cât se poate de diverse și de nuanțate. Totuși, aici vom da întâietate celor care și-au adus un aport major în acest tip de joc. Nu vom număra doar fanii acestuia ci și impactul pe care jocul l-a avut asupra jucătorilor.
Locul 10:DOOM din 1993
Lansat 19930, Doom este considerat unul dintre pionierele genului First Person Shooter. El a fost cel care a introdus în computerele compatibile IBM caracteristici cum sunt grafica 3D, spațialitate în dimensiunea a treia și joc multiplayer. A fost primul joc shooter extrem de popular și crud. DOOM a arătat că jocurile pot și extrem de dure, pline de violență și controverse. În plus, conceptul de multiplayer ”deathmatch” a fost folosit pentru prima dată în acest joc.
Setul de arme folosit în el, pistolul, pușca, mitraliera și aruncătorul de rachete au devenit emblematice pentru First Person Shooter-uri. Este un joc prin care odată ce ai trecut, e imposibil să nu te mai întorci. Deși vine la pachet cu posibile sentimente nostalgice și aversiuni la vechile monitoare CRT, el a schimbat o industrie și a stabilit bazele FSP-urilor. De la el poți să îți dai seama cât de mult a înflorit și s-a dezvoltat acest gen, ca să ajungă ceea ce este azi. De la debutul său din 1993, au fost vândute peste 10 milioane de copii ale jocului.
Povestea jocului este veche de când lumea, adică lupta dintre bine și rău. Forțele întunericului au invadat pământul și au adus iadul printre locuitori, iar personajul principal este singurul care îi poate trimite înapoi. A trecut mult timp de atunci, dar cu siguranță nimeni nu a uitat cu cât entuziasm ai putut căsăpi toți monștrii hidoși și scârboși care îți ieșeau în cale.
Locul 9 : Bioshock din 2007
Bioshock se află în acest top deoarece a lăsat și el o amprentă destul de memorabilă. Poate nu primează ca și altele la partea de acțiune foarte puternic, dar din punct de vedere artistic e mai mult decât bun. Artă în mișcare, asta găsim la el și asta îl deosebește de alte jocuri. Este o experiență vizuală de neuitat. Atmosfera jocului și regulile acestuia te atrag în mod inevitabil. Simți nevoia să explorezi împrejurimile ca să cauți inamici înfricoșători și memorabili. Întregul joc este o operă de artă și o poveste foarte bine construită. Jucătorii pot să realizeze imposibilul pe parcursul unei călătorii printr-o lume incredibilă și terifiantă.
Locul 8: Half Life din 1998
Cu toate că, folosește același motor grafic ca și Quake, Half Life este un joc foarte bun. Nu se poate să nu îți amintești de legendarul tren și de ranga pe care o primești la început. Lansat la sfârșitul anilor 90 jocul a reînnoit genul shooterului la prima persoană. Este un joc cu o intrigă absorbantă, un joc realist și o narațiune puternică. Rolul principal din joc îl deține omul de știință Gordon Freeman. Acesta își propune să fugă din complexul Black Mesa din New Mexico după ce a provocat o invazie extraterestră de pe planeta Xen.
Pe lângă distrugerea extratereștrilor, Freeman trebuie să se ocupe și de pușcașii marini americani desfășurați pentru a elimina focarul. Grafica era pentru acele timpuri mult peste așteptări. Jocul a obținut 50 de premii Game of the Year.
Locul 7 : Crysis din 2007
La vremea aceea, Crysis a devenit saltul evolutiv uriaș în graficele jocurilor video. Toată lumea s-a agitat să își cumpere un computer suficient de puternic, pentru a lansa acest joc la cadre de 60 pe secundă. Criticii spuneau despre el că povestea este slabă și personajele de lemn. Jucătorii au fost de altă părere. Acțiunea se petrece în anul 2020, pe o insulă din Pacific, ce este capturată de Coreea de Nord. Ești pus în pielea unui soldat al forțelor speciale americane, trimis să investigheze situația. El va mai salva și câțiva arheologi și cercetători aflați pe acolo.
Meniul este bine structurat, iar pe fundal este localizată insula, pe harta lumii. Grafica este foarte reușită iar meniu, părea atunci, foarte futurist în culorile verde militar, portocaliu, albastru glacial și alb. Armele nu sunt prea multe dar sunt interesante. Datorită costumului de luptă ultra avansat, s-a putut alege între super rezistentă, super forță, super viteză și invizibilitate.
Locul 6: Counter Strike din 1999
Când vorbești despre Counter Strike, orice jucător știe despre ce este vorba. Nu mai are nevoie de prea multe prezentări. Milioane de jucători din întreaga lumea îl joacă, încă. Chiar dacă vorbim de versiunea inițială, ea este cea care a dus jocul la nivelul acesta. Counter-Strike este, fără doar și poate, o cultură separată. Se joacă campionate la nivel profesionist, datorită lui. Majoritatea gamerilor visează să devină cândva jucător sportivi profesioniști. Jocurile Counter-Strike aparțin acelei rare categorii de proiecte care nu își pierd popularitatea de-a lungul anilor.
Dacă a început de la acel pac-pac pe care îl jucai cu prietenii pe afară, acum a atins un nivel de performanță foarte ridicat. A plecat de la o idee, a ajuns un concept și acum este o legenda în aceastaă industrie a gaming-ului. Este unul dintre puținele shoote-re, din această listă, care a evoluat frumos și constant, fără controverse. De-a lungul timpului și-a păstrat într-un mod special fanii, ceea ce este greu de realizat în această industrie. La început, avea 4 hărți, 8 arme și două variante pentru personaje. Tot ce trebuia să faci era să salvezi ostatici. Counter Strike este sinonimul lui First Person Shooter, mai mult decât Quake, mai mult decât Doom.
Locul 5: Unreal Tournament 2003
Cel mai antrenant joc pe care poți să îl joci. O evoluție din toate punctele de vedere. Jocul a fost, la aceea vreme, un succes adus celor de la Epic Games. Modul antrenant în care trebuia să te comporți, dinamica rapidă la care ai fost supus a impresionat la aceea vreme. A fost special, în felul lui, deoarece acest tip de comportament nu a mai fost întâlnit până atunci. Trebuia să te focusezi și să îți exersezi rapiditatea la tot pasul. În timpul ăsta, erai obligat să îți schimbi armele dacă voiai să câștigi tura. Avei posibilitatea să joci single, dar și multiplayer. Puteai să alegi dintr-o gamă vastă de arme cum sunt Link Gun sau Bio Riffle.
În jocul single, scopul acestuia este să protejezi omenirea din fața Necris. În multiplayer, în schimb, aveai modurile DeathMatch, Team DeathMatch, Capture The Flag, Vechicle Capture the Flag din care să alegi. Un joc foarte reușit și antrenant, diferit prin natura sa de celelalte.
Locul 4: Wolfenstein 3D 1992
Deși acum am putea considera că este un joc de-a dreptul rudimentar cu grafică cu ”pătrățele”, totuși, Wolfenstein a fost primul shooter de succes din toate timpurile. El reprezintă și un punct incipient pentru această industrie. Un fel de Mario al First Person Shooter-urilor, unul dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile. Toate cele 3 episoade principale pot fi jucate, fiecare dintre ele având 10 sub-niveluri. Jocul programat de John Carmack și desenat de John Romero spune povestea unui spion american capturat sub numele de BJ Blaskowicz. Acțiunea jocului, deși pare extrem de simpla, este despre cum vă chinuiți să evadați dintr-o închisoare nemțească.
Locul 3: Halo 3 din 2007
Halo 3 este unul dintre cele mai bune jocuri din serie și unul dintre cele mai reușite First Person Shooter-uri. Din păcate nu a ajuns pe PC, dar a făcut din Xbox 360 o consola aproape la fel de memorabila precum NES-ul. La vremea lui, Halo 3 a stabilit niște standarde și a demonstrat că și pe console se pot realiza lucruri senzaționale. Prezența FORGE-ului, un instrument de creație în joc, dând naștere unor hărți fenomenale. Unele au fost adoptate de Bungie. A înregistrat un real succes și cu siguranță fanii lui, care au fost în număr foarte mare, pot confirma asta.
Locul 2: Battlefield 2- 2005
Jocul tronează, detașat, peste teatrul de război. Un joc care, în 2005, a oferit clase de infanterie, vehicule și echipe organizate. De asemenea, acesta a venit cu o coloană sonoră genială și cu jungla Vietnameză prin care trebuia să răzbești. Battlefield 2, unul dintre cele mai bune SFP-uri din toate timpurile. Hărțile era variate, nu știai niciodată de unde ești atacat, mai ales pe Wake Island, iar senzația că aparții unui grup era palpabilă. Jucătorii se luptă într-un câmp folosind un sistem de arme moderne. Cu siguranță nu are nevoie de prezentare, cei care l-au jucat știu exact despre ce este vorba.
Locul 1: Call of Duty Modern Warfare
Anul 2007 a fost o perioadă de dezvoltare rapidă și evenimente revoluționare pentru industria jocurilor video. Call of Duty a fost un proiect curajos și riscant. Activision și Infinity Ward au decis să schimbe setarea jocurilor First Person Shooter. Ei au mutat cronologia evenimentelor în epoca războaielor contemporane. Jocul este o combinație de grafică destul de bună cu experiența nativă interesantă. Call of Duty Modern Warfare este un bestseller și unul dintre cele mai căutate jocuri din toate timpurile. Cu siguranță jocul a fost unul dintre cele mai jucate și mai discutate jocuri First Person Shooter dintre toate.
Își merită acest loc pentru că a reușit să fie controversat, distractiv și pentru că încă se joaca la nivel competitiv. Campania de single player a uluit, reușind să aducă comentarii politice și critici dure, dar a și incitat printr-un mesaj puternic. Cei care au prins jocul în perioada de glorie își mai pot aminti, cu plăcere, acele momente epice. El a captat esența războiului și a reușit să transpună povestea într-un mod foarte realistic.
În concluzie, dacă te uiți la acest top, cu siguranță nu ai să fi de acord cu el. Problema e, că dacă ar trebui să faci unul la fel ar fi foarte greu să te decizi care dintre jocuri merită locul cel mai bun și care nu. Fiecare dintre ele te-au marcat într-un fel. La vremea la care au apărut, fiecare dintre First Person Shooter-uri au fost un succes real. Acum, nouă ne par învechite, dar ele au adus multă bucurie gamerilor din toată lumea. Evident că niciunul nu se compară cu grafica din acest moment și cu povestea complexă de care au parte jocurile First Person Shooter de acum. Ideea topului era să ne amintim, cu drag, momentele în care ne bucuram de ele și să vedem cât de mult a putut evolua acest gen.