Top 10 cele mai bogate companii din lume: ce a schimbat pandemia în topul PwC

Top 10 cele mai bogate companii din lume: ce a schimbat pandemia în topul PwC

La capitolul oameni, pandemia a făcut numeroase victime, dar cele mai puternice companii din lume au avut un an grozav, mai ales pe partea de tech. Aceasta este concluzia analiștilor de la PwC.

Perioada dintre aprilie 2020 și martie 2021, pentru cei mai mulți dintre noi, este asociată cu închiderea economiei, îmbolnăvirea, pierderea unei persoane dragi sau a locului de muncă. În același timp, însă, valoarea celor mai mari 100 de companii din lume a crescut cu 10 trilioane de dolari. Astfel, acestea au ajuns să fie evaluate împreună la 31,7 trilioane de dolari. Aceste cifre reprezintă concluzia unui raport realizat de PwC intitulat ”Top 100 companii, conform capitalizării de piață”.

”Capitalizarea celor mai mari 100 de companii listate din lume a ajuns la cea mai ridicată valoare de piață înregistrată până în prezent, fiind de peste 2,6 ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. Performanța a fost susținută atât de succesul unor sectoare de activitate, cât și de măsurile guvernelor și băncilor centrale pentru diminuarea efectelor crizei sanitare.

Tehnologia este indiscutabil cea mai atractivă pentru investitori, valoarea cumulată de piață a companiilor care activează în acest domeniu reprezentând o treime din capitalizarea totală de 31,7 trilioane de dolari a celor 100 de companii. Datorită acestei evoluții, pragul de intrare în top a atins 129 miliarde dolari și, ca urmare, deși numărul ofertelor publice inițiale (IPO) a fost însemnat în ultimul an, nicio companie nou listată nu a reușit să prindă clasamentul. Această situație le poate da de gândit viitorilor emitenți de IPO care aspiră la un loc în top”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener și Lider al serviciilor de consultanță pentru afaceri, PwC România.

Nicio companie înregistrată în top 100 nu a înregistrat pierderi în ultimul an, indiferent de domeniul de activitate. De cele mai multe ori, creșterile au fost uriașe, între 25 și 75%. În mod previzibil, cele mai avantajate au fost companiile de tech.

Apple este din nou pe prima poziție global din prisma capitalizării de piață, după o scurtă pauză. Poziția a doua este ocupată de Saudi Aramco, fosta ocupantă a locului întâi. Microsoft este pe trei, cu o evaluare mai mică decât Apple cu 13%. Ca referință, gigantul din Cupertino se bucura în ianuarie 2021 de o valoare egală cu 2,4 trilioane de dolari. Amazon a crescut mult în ultimul an, încasările explodând cu 61%, dar își menține poziția a patra în top. Top 10 este completat de Alphabet (Google), Facebook, Tencent, Tesla, Alibaba și Berkshire Hathaway (Warren Buffet). Raportul integral îl găsești aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: