Autoritățile, dezamăgite de producătorii de vaccinuri: scandalul provocat de Pfizer, consecințe neașteptate

Autoritățile, dezamăgite de producătorii de vaccinuri: scandalul provocat de Pfizer, consecințe neașteptate

Producătorii de vaccinuri împotriva noului coronavirus au început să nu-și mai respecte prevederile contractuale cu Uniunea Europeană. Consecințele erau inevitabile.

De câteva săptămâni, Pfizer, Moderna și, mai recent, AstraZeneca încep fie să nu-și mai respecte livrările contractuale de vaccinuri, fie să avertizeze că amânările sau scăderea numărului de unități livrate este inevitabilă. În acest context, tensiunile dintre producători și oficialii Uniunii Europene s-au acutizat în ultimele săptămâni.

Prima țară care a preferat să acționeze singură pe marginea acestui subiect delicat este Italia. Guvernul italian a trimis luni o scrisoare oficială de avertizare companiei Pfizer cerând companiei de medicamente să-și respecte angajamentele contractuale privind livrarea vaccinului anti-Covid-19, a declarat comisarul special al guvernului, relatează Reuters.

Documentul emis de autoritățile italiene amplifică și mai mult tensiunile dintre Uniunea Europeană și producătorul de medicamente, după ce Pfizer a anunțat în urmă cu o săptămână că va încetini temporar livrările de medicamente către blocul comunitar.

”Biroul procurorului general al statului a trimis Pfizer o atenţionare oficială să respecte obligaţiile contractuale legate de incapacitatea de livrare a dozelor de vaccin”, arată un comunicat al biroului comisarului. Pe marginea acestui subiect, Pfizer nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta. Pe de altă parte, oficialii companiei au precizat anterior că se vor revanșa pentru încetinirea livrărilor, prin implementarea unor modificări în producție care vor spori rezultatele.

Revenind însă la tensiunile provocate de italieni, comisarul special urmează să evalueze în următoarele ore dacă vor fi luate acțiuni ulterioare la nivel național și european. În cazul în care Pfizer nu-și va îndeplini obligațiile contractuale, compania ar putea fi acuzată de încălcarea contractului semnat cu Uniunea Europeană din partea statelor membre, a spus o sursă italiană familiară cu subiectul.

Consecințele unor astfel de situații nu sunt momentan clare, la fel cum nu se cunosc nici particularitățile financiare ale înțelegerii dintre Pfizer și UE. Pe de altă parte, producătorul de medicamente este obligat să răspundă în doar câteva zile la documentul emis de autoritățile italiene.

Pentru context, scrisoarea detaliată mai sus vine după ce sâmbătă premierul italian Giuseppe Conte a atras atenția asupra aceluiași subiect. În declarațiile din weekend, oficialul a insistat pe faptul că întârzierile constituie o încălcare gravă a obligațiilor contractuale, iar ”Italia va folosit toate instrumentele legale”.

Este important de reținut că și AstraZeneca a anunțat UE că-i va livra doar 40% dintre dozele de vaccin promise în primul trimestru.