Ți-o amintești pe Sophia? Robotul dotat cu inteligență artificială va putea fi cumpărat

Ți-o amintești pe Sophia? Robotul dotat cu inteligență artificială va putea fi cumpărat

Au trecut deja 4 ani de când robotul umanoid Sophia a ajuns să stea în spatele unor clipuri virale de pe internet. Acum, se pare că va deveni un produs comercial.

Lansarea unui robot inteligent în perioada unei pandemii globale reprezintă cea mai bună idee pentru compania din spatele Sophia, iar acesta se pare că este proiectul la ora actuală. Conform datelor obținute de Reuters, înainte de finele acestui an, ar trebui să înceapă producția în masă a creației cu inteligență artificială care a făcut înconjurul lumii.

Compania Hanson Robotics din Hong Kong a făcut public faptul că patru modele de roboţi, inclusiv Sophia, vor începe să iasă de pe porţile fabricilor proprii în prima jumătate a lui 2021. Anunțul vine într-un moment în care tot mai mulți cercetători prezic că pandemia va crea noi oportunităţi pentru industria roboticii.

“Lumea COVID-19 va avea nevoie de din ce în ce mai multă automatizare pentru a-i ţine pe oameni în siguranţă”, a declarat fondatorul şi directorul general al companiei, David Hanson. Acesta s-a declarat încrezător că soluţiile roboticii la pandemie nu sunt limitate doar la domeniul medical, ci ar putea asista şi clienţii din industrii precum comerţul cu amănuntul şi transportul aerian.

Roboţii Sophia şi Hanson sunt unici pentru că sunt atât de asemănători cu fiinţele umane. Ei pot fi utili în această perioadă în care oamenii sunt foarte singuri şi izolaţi social”, a apreciat David Hanson. În condiții ideale, oficialu a spus că şi-a propus să vândă “mii” de roboţi în 2021, atât mari cât şi mici, fără a oferi însă o cifră precisă.

Johan Hoorn este profesor de robotică și unul dintre inginerii care a lucra la Sophia. În viziunea sa, deși tehnologia din spatele robotului cu inteligență artificială se află într-un stadiu incipient, pandemia a accelerat relaționarea dintre ființe umane și roboți. “Pot să deduc că pandemia ne va ajuta să aducem, mai devreme, roboţi pe piaţă pentru că oamenii îşi dau seama că nu există altă cale”, a spus Hoorn, care este profesor la Universitatea Politehnică din Hong Kong.

Pe lângă Sophia și Hanson, compania Hanson Robotics speră să ofere în viitorul apropiat și un robot intitulat Grace. Acesta din urmă este dedicat în special sectorului sănătății.

Citește și: