21 iun. 2021 | 15:05

Telescopul spațial Hubble, ”pe butuci”: cum este afectată explorarea spațiului și de ce

ACTUALITATE
Telescopul spațial Hubble, ”pe butuci”: cum este afectată explorarea spațiului și de ce

Telescopul spațial Hubble își arată vârsta de ceva vreme, iar o nouă problemă a apărut în cadrul aparatului. După cum afirmă NASA, calculatorul de sarcină utilă pare să întâmpine probleme serioase.

Agenția spațială americană încearcă de o săptămână să remedieze problema în cadrul calculatorului de sarcină utilă al lui Hubble. Sistemul s-a defectat în data de 13 iunie, iar echipa de operațiuni nu a avut succes în repornirea computerului, nici în data de 14 iunie. Totodată s-a încercat trecerea la un modul de memorie de rezervă. Agancey a eșuat, de asemenea, în încercări repetate cu ambele module în seara zilei de 17 iunie.

Agenția a afirmat că în continuare, telescopul și instrumentele sale științifice sunt încă într-o stare bună, însă operatorii au decis să pună intrumentele într-un mod de siguranță, ca o măsură de precauție.

Telescopul Hubble se confruntă cu tot mai multe defecțiuni

Aceasta nu este prima defecțiune a telescopului din acest an. NASA a petrecut mai multe zile în luna martie pentru a restaura Hubble, în urma unei erori de software pe computerul principal de zbor. De asemenea, a descoperit că nivelurile de tensiune al Wide Field Camera 3 scăzuseră de-a lungul zecilor de ani, până în punctul în care echipajele aveau nevoie să reducă aceste niveluri în scopul de a preveni potențialele probleme ulterioare.

Ca și în cazul acelei camere, vârsta poate juca un rol în această ultimă eroare. Sistemul de încărcare utilă a lui Hubble folosește un computer spațial 1 NASA (NSSC-1) din anii 1980, care include două computere și patru module de memorie CMOS de 64K. Doar un singur computer și modul de memorie sunt utilizate la un moment dat, dar s-ar putea să nu aibă prea multă importanță dacă mai multe componente sunt defecte. În această lumină, telescopul spațial James Webb nu poate veni destul de curând, deși a fost deja facturat ca succesor al Hubble, poate fi singura opțiune dacă mașina mai veche eșuează în continuare cu acest tip de frecvență.