Telescopul pe care-l bagi în buzunar e perfect ca să vezi ce se întâmplă în spațiu

Telescopul pe care-l bagi în buzunar e perfect ca să vezi ce se întâmplă în spațiu

Dacă ești pasionat de astronomie, probabil îți dorești un telescop portabil pe care să îl iei cu tine peste tot și să surprinzi ce vrei pe cer. Acum ai posibilitatea asta.

Startup-ul francez Vaonis a creat un telescop portabil care lucrează în tandem cu telefonul. Vine sub forma unui trepied cu picioare ajustabile și stabilește locația cu ajutorul GPS-ului din smartphone-ul tău.

Odată instalată, aplicația dedicată te ajută să identifici ceea ce îți dorești să explorezi pe cer.

Astfel, poți face poze și poți, de asemenea, învăța lucruri despre cosmos. Iar pentru că e atât de ușor, îl poți transporta cu tine oriunde. Device-ul numit Vespera a strâns peste 2.5 milioane de dolari pe Kickstarter.

De ce a fost demolat cel mai mare telescop care caută extratereștri

Tot în acest registru, putem aminti că recent SUA au închis faimosul telescop spațial Arecibo din jungla Puerto Rico. Observatorul a jucat un rol cheie în explorarea spațiului – și în realizarea câtorva filme – dar două accidente au făcut ca instrumentul cu o lățime de 305 metri să fie nesigur.

Un uriaș telescop spațial american amplasat în profunzimea junglei din Puerto Rico a fost închis după ce a suferit două accidente grave în ultimele luni, punând capăt a 57 de ani de descoperiri astronomice.

Operațiunile la observatorul Arecibo, unul dintre cele mai mari din lume, au fost oprite în august, când unul dintre cablurile sale de susținere a alunecat din priză, căzând și făcând o gaură de 30 de metri în dispozitiv. Apoi, un alt cablu s-a rupt la începutul acestei luni, deteriorând și mai mult  telescopul.

Accidentele telescopului renumit și ca decor pentru filmul cu James Bond “GoldenEye”, precum și “Contact”, cu Jodie Foster, au determinat Fundația Națională a Științei SUA (NSF), o agenție guvernamentală independentă, să decidă închiderea acestuia.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: