Telefoanele ieftine cu 5G tocmai au devenit mai bune datorită acestei componente

Telefoanele ieftine cu 5G tocmai au devenit mai bune datorită acestei componente

În primă fază, telefoanele 5G au fost scumpe. Și încă sunt. Dar din 2021 vom vedea unele ieftine foarte bune. Iată ce-ar trebui să știi.

În câteva zile începe sezonul lansărilor. Samsung S21, în toate cele trei versiuni, va fi compatibil cu rețelele 5G. Dar și cel mai ieftin model va costa cel puțin 850 de euro. Dacă vrei telefoane mai ieftine, ei bine, ai șanse să prinzi în 2021 unele la preț bun, cu 5G și cu performanță deloc de neglijat.

Qualcomm a anunțat deja cipul Snapdragon 888 pentru telefoane premium. Pentru cele mai ieftine a pregătit Snapdragon 480. E un cip special făcut pentru telefoane ieftine 5G, care pot spori adopția acestui standard.

Acest procesor 5G din familia Snapdragon este destinat telefoanelor cu prețuri în jurul sumei de 250 de euro. Pe lângă modemul 5G la preț accesibil aduce și îmbunătățiri în performanță. Tehnic, e un procesor octa-core echipat și cu două nuclee Cortex-A76 la 2 GHz. În regim multi-thread cele șase nuclee Cortex-A55 vor funcționa la o frecvență de 1,8 GHz.

Inteligență artificială pe telefoane pe care să ți le permiți

Pe lângă 5G și capacitățile de inteligență artificială ajung la preț mai mic. Cipul Snapdragon 480 are și un procesor AI denumit Hexagon 686, conform AnandTech. Și un cip grafic Adreno 619. Qualcomm promite dublarea performanțelor 3D și 70% mai multă viteză la procesarea algoritmilor AI. Cât despre 5G, e un modem Snapdragon X51 care suportă conexiuni în banda sub-6GHz și mmWave. În România doar sub6 e.

Vitezele promise sunt de până la 800 Mbps în download, respectiv 200 Mbps upload. În cel mai optimist caz, în cea mai bună rețea, procesorul duce 2.500 Mbps în download și 660 Mbps în upload. Dar nu spera la așa ceva în România.

Altfel, te poți aștepta și la alte câteva specificații bune: ecrane Full HD+ și rată de refresh la 120 Hz. Camera foto poate avea un singur senzor de 64 MP, doi senzori de 25 MP și 13 MP sau 13 MP + 13 MP + 13 MP în modul triple-camera. Acum depinde doar de producător cum vrea să împartă. Și, da, suportă tehnologia Quick Charge 4+ pentru încărcare rapidă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: