03 feb. 2021 | 12:33

Tehnologia care poate detecta semnele afecțiunii Alzheimer doar după scrisul de mână

ACTUALITATE
Tehnologia care poate detecta semnele afecțiunii Alzheimer doar după scrisul de mână

Un nou algoritm de inteligență artificială construit de IBM ar putea ajuta medicii să diagnosticheze sau să prezică apariția bolii Alzheimer, cu ani înainte de apariția simptomelor.

„Acesta este primul raport pe care l-am văzut că a luat persoane care sunt complet normale și prezice cu o oarecare precizie care ar avea probleme mai târziu în acest sens”, a spus Dr. Michael Weiner, expert în boala Alzheimer, de la Universitatea din California, San Francisco.

Acest algoritm de AI detectează dacă ai Alzheimer timpuriu

Și tot ce este necesar, relatează The New York Times, este ca subiecții să spună acelui algoritm o poveste. Prin compararea eșantioanelor de scriere de la participanții la studiu de-a lungul anilor, algoritmul a fost capabil să prezică apariția bolii Alzheimer cu ani în avans, cu o precizie de 75%. Astfel, acest algoritm le-a oferit medicilor un nou instrument pentru depistarea bolii Alzheimer și a altor afecțiuni neurodegenerative grave înainte de a le face.

Algoritmul a analizat datele dintr-un studiu neurologic cu 270 de participanți cărora li s-a cerut, printre altele, să descrie în mod clar ce se întâmplă într-o imagine simplă de mai multe ori de-a lungul anilor, potrivit unei cercetări publicate în revista The Lancet. Bazat doar pe aceste eșantioane, algoritmul a învățat să identifice modele precum limbajul din ce în ce mai repetitiv, greșelile de scriere sau cuvintele lipsă, ca semne ale bolii neurodegenerative.

Acum că algoritmul a fost testat pe Alzheimer, echipa IBM intenționează să meargă mai departe și să-l testeze împotriva altor afecțiuni neurologice, potrivit NYT. Astfel, alzheimerul ar putea fi vindecat. Cel putin asta sustin cercetatorii

Diagnosticarea bolii cu ajutorul cuprului este cea mai nouă descoperire a unui român

Un recent experiment care a fost realizat pe șoricei care sufereau de boala Alzheimer oferă noi dovezi că izotopii de cupru pot fi utilizați pentru a detecta depozitele de proteine beta-amiloide care se formează în creierul persoanelor care suferă sau care se află în pericolul de a dezvolta o astfel de maladie.

Mai multe tipuri de izotopi degajă particule încărcate pozitiv, numite pozitroni, care sunt detectabile de scanere de tomografie cu emisie de pozitroni, notează Medicalxpress. Izotopul de cupru utilizat în studiu, Cu-64, durează mult mai mult decât izotopii de carbon sau fluor aprobați în prezent pentru utilizare pe subiecți umani, relatează cercetătorii.