Surpriză în industria auto: topul celor mai mari producători în 2020

Surpriză în industria auto: topul celor mai mari producători în 2020

Industria auto s-a confruntat cu un 2020 dificil, dar și anul acesta va fi plin de provocări. În contextul pandemiei de coronavirus și nu numai, topul producătorilor la nivel mondial s-a modificat la sfârșitul anului trecut.

2020 a adus ceva surprize în industria auto și poate cea mai importantă dintre ele se referă la clasament. Germanii de la Volkswagen au pierdut prima poziție, un loc pe care-l ocupau de ceva ani. Grupul nu mai este, așadar, cel mai mare producător auto al lumii.

Pe prima poziția a urcat Toyota, care a reușit să detroneze liderul chiar în anul pandemiei. Ceea ce e cu atât mai lăudabil.

Topul celor mai mari producători auto ai lumii

Pentru toți producătorii auto, 2020 a adus un bilanț nedorit: producția a scăzut drastic peste tot, din cauza perioadelor de lockdown și măsurilor luate de autorități în plină criză sanitară. Minusul a fost de aproape 12 milioane de autoturisme la nivel mondial.

Dar a mai fost ceva: normele mai dure legate de poluare. Nu toți constructorii au reușit să se alinieze din timp și atunci au avut de suferit. Multe modele au fost scoase din gamă, alte planuri au fost amânate pe perioadă nedeterminată.

Cum spuneam, lider în clasamentul producătorilor auto este Toyota. Japonezii au produs anul trecut 9,53 milioane de vehicule, în scădere cu 1,21 milioane față de 2019.

Germanii de la Volkswagen au căzut pe locul al doilea – cu o producție de doar 9,31 milioane de unități, în scădere de la 10,97 mil. (- 1,66 mil. unități) în anul anterior.

Vânzările Toyota au scăzut în 2020 cu 11,3%. Comparativ, Volkswagen a înregistrat o scădere de 15,2%, la un total de 9,3 milioane de vehicule vândute. Așa a fost posibilă detronarea germanilor.

Industria auto a înregistrat per total o scădere a vânzărilor. Cumpărătorii nu au mai vizitat showroom-urile, iar uzinele auto au fost forțate să reducă sau să oprească producția. Toyota a rezistat mai bine pandemiei față de alte companii auto, deoarece piața sa internă, Japonia și regiunea asiatică în general, au fost mai puțin afectate de pandemie.

Pe locul al treilea se află alianța Renault – Nissan – Mitsubishi – cu 7,83 milioane de vehicule asamblate în 2020 față de 10,06 milioane în 2019.

Stellantis, marele grup format din mărcile PSA – Peugeot, Citroen, DS și Opel, și cele ale FCA – Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Maserati și Ram a pierdut două poziții, coborând de pe 4 pe 6. Astfel, dacă în 2019, producția cumulată a mărcilor amintite însuma 7,91 milioane de vehicule, în 2020 Stallantis a asamblat doar 6,21 milioane de unități. Căderea Stellantis a favorizat urcarea pe locul 4 a grupului american General Motors.

Top producători auto la nivel mondial în 2020

  1. Toyota
  2. Volkswagen
  3. Renault-Nissan-Mitsubishi
  4. General Motors
  5. Hyundai-Kia
  6. Stellantis
  7. Honda
  8. Ford
  9. Daimler
  10. Suzuki
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: