Străinii aflați în România se vor putea programa la vaccinare: tot ce trebuie să știi

Străinii aflați în România se vor putea programa la vaccinare: tot ce trebuie să știi

Străinii cu drept de ședere în România au întâmpinat dificultăți majore în a se putea vaccina pe teritoriul țării noastre, dar situația neplăcută pare să se remedieze.

Până la momentul de față, în România, posibilitățile de a te programa la vaccinare erau destul de limitate. Fie te programa medicul de familie, în cazul în care ai peste 65 de ani, fie te programai singur, online sau cu ajutorul unui prieten sau membru al familiei. Din păcate, pentru partea cu online-ul, singura a posibilitate de autentificare era cu Codul Numeric Personal sau CNP.

Sunt străini cu drept de ședere în România care locuiesc aici de foarte mult timp, lucrează aici, plătesc taxe și impozite, dar nu au CNP. Din fericire, pe marginea situației acestora, președintele Comitetului Național de Coordonare a Campaniei de Vaccinare a făcut câteva mențiuni importante.

Partea cea mai importantă este că aceștia se vor putea vaccina, în sfârșit, în România, în urma unei programări prealabile online. ”Un alt element de noutate este legat de posibilitatea cetăţenilor străini de a se programa pe platformă, mă refer la cetăţenii străini cu drept de şedere în România, care nu deţin un CNP emis de autorităţile române.

Vor putea să se programeze direct în platformă. Pentru aceştia va fi alocat un identificator unic, corelat cu documentele de identificare ale cetăţeanului străin, cu număr, serie de paşaport, de pildă. Data la care se va implementa, foarte probabil, această funcţionalitate va fi 10 aprilie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marți, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

După cum am preconizat, problema ține de CNP și de faptul că întreaga platformă a fost construită în jurul Codului Numeric Personal ca factor principal de identificare. Din fericire, străini vor beneficia și ei de echivalentul unui CNP pentru procesul de programare, deși nu este clar încă modul în care se va întâmpla asta.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: