Marea digitalizare forțată la ANAF: de ce nu ți se mai acceptă documente pe hârtie și trebuie să folosești SPV

Marea digitalizare forțată la ANAF: de ce nu ți se mai acceptă documente pe hârtie și trebuie să folosești SPV

Orice firmă din România sau persoană fizică independentă știe cât de birocratic e sistemul prin care se ține legătura cu ANAF sau Ministerul Finanțelor. Acum, se încearcă o digitalizare forțată în SPV – Spațiul Privat Virtual.

Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de OUG care aduce digitalizare forțată. Practic, înrolarea în SPV – Spațiul Privat Virtual – va fi obligatorie pentru toate firmele și persoanele fizice independente din România. În total, e vorba de 1,5 milioane de contribuabili care trebuie să-și facă acolo cont.

Ideea nu e rea deloc, ba din contră. Doar că până la implementarea ei cu succes e cale extrem de lungă. Și se pare că nu-s luate în calcul foarte multe aspecte: cel mai important dintre ele se referă la infrastructura IT de care dispune acum statul.

Marea digitalizare forțată la SPV

Marea schimbare ar putea veni printr-o Ordonanță de Urgență a Ministerului Finanțelor. Proiectul există deja și prevede ca toate firmele și PFA-urile din România să se înroleze obligatoriu în SPV – adică să-și facă un cont acolo în Spațiul Privat Virtual, platformă legată și de ghișeul.ro – cea destinată plății taxelor, impozitelor și altor dări.

Pentru ca acest lucru să devină automat obligatoriu, Finanțele afirmă că nu se vor mai depune la Fisc documente pe hârtie. Nu vor mai fi acceptate.

Iată cum arată datele acum: până pe 9 aprilie 2021 erau înregistrate în SPV un număr de 509.679 persoane juridice dintr-un număr total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui să se înregistreze in SPV.

De asemenea, un număr de 34.720 persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (persoanele fizice independente intră aici) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală și care ar trebui să se înregistreze în SPV.

Pe afară sunt acum 1,5 milioane de contribuabili.

Ce sunt certificatele calificate

Contribuabilii vor fi obligați să achiziționeze certificate calificate, se arată în proiectul de OUG al Ministerului Finanțelor. E un fel de atestare digitală a faptului că o firmă sau PFA poate relaționa online și poate beneficia de serviciile statului de la distanță.

De asemenea, Ministerul Finanțelor mai propune ca pe viitor comunicarea între ANAF și autoritățile publice, instituțiile publice și de interes public din administrația publică centrală și locală să se desfășoare doar electronic, prin sistemul PatrimVen.

Principalul beneficiu al creșterii urgente a gradului de înrolare este debirocratizarea sistemului administrativ și a interacțiunilor interinstituționale, contribuind, de asemenea, la creșterea veniturilor bugetului general consolidat al statului prin succesul operațiunilor de executare silită, context în care se impune acordarea timpului necesar acestora pentru a se conforma, afirmă MF.

Pandemia a grăbit planurile de digitalizare, e adevărat, dar sistemul nu pare foarte pregătit.

Obligații fără investiții

E drept că cine a vrut să-și facă un cont în SPV, tocmai pentru a nu mai face drumuri la ghișee, a făcut-o deja. E mai comod, doar că există și câteva probleme. Nu întotdeauna platforma funcționează așa cum ar trebui. Statul trebuie să facă investiții majore pentru a se asigura că infrastructura IT nu cedează.

Dacă și acum sunt probleme, când numărul celor înrolați e mic, atunci s-ar putea ca tot sistemul să cedeze.

Și ar mai fi o problemă: mare parte din personalul care răspunde cererilor sau înregistrează solicitările și le gestionează e nepregătit. Nu puține firme sau PFA-uri se plâng de faptul că nu primesc răspunsuri la diverse solicitări făcute prin SPV sau că atunci când nu li se acceptă un document nu primesc răspunsuri legate de posibilele erori.

Limbajul e unul de lemn și greu de înțeles pentru mulți.

O digitalizare este mai mult decât necesară, dar ea trebuie să se facă în momentul în care statul și-a rezolvat toate problemele cu care se confruntă deja cei care folosesc serviciile ANAF de la distanță.  Altfel, ajungem în situația clasică pe care o întâlnim des în România.

Avem lege, dar n-avem norme clare de aplicare. Și atunci rezultă un haos generalizat.

 

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: