21 apr. 2021 | 18:05

Schimbarea de proporții necesară la ANAF: totul pleacă de la banii de taxe și impozite

BANI
Schimbarea de proporții necesară la ANAF: totul pleacă de la banii de taxe și impozite

Traversăm un moment de criză sanitară care ar trebui să stimuleze autorităților guvernamentale dorința de a investi în digitalizare. Aceasta este singură soluție pentru eficientizarea serviciilor publice, dar, în perioada pe care o traversăm, e mai mult decât atât.

În 2021, autoritățile de la Palatul Victoria au anunțat că nu vor majora taxele și impozitele, însă e nevoie de o creștere a veniturilor la bugetul de stat, în condițiile în care ne așteaptă o perioada solicitantă pentru buget, în care companiile, dar și cetățenii, au nevoie de susținere fiscală pentru a depăși momentul COVID-19.

E momentul să digitalizăm ANAF

În acest context, singura soluție ar fi digitalizarea ANAF, e de părere Vlad Boeriu, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România.

Digitalizarea administrației fiscale reprezintă o provocare inclusiv pentru mediul de afaceri, având în vedere costurile pe care le implică adaptarea la noile sisteme de declarare a obligațiilor fiscale, dar beneficiile estimate pe termen lung, în special majorarea veniturilor bugetare că efect al reducerii evaziunii fiscale, compensează efortul necesar pe termen scurt.

Digitalizarea reprezintă o soluție viabilă pentru creșterea colectării la bugetul de stat

Experiența altor țări, printre care și cele din jurul României, demonstrează că digitalizarea reprezintă o soluție viabilă pentru creșterea colectării la bugetul de stat, putând fi evitată astfel o înăsprire a fiscalității, în special în perioade economice dificile.

„În condiţiile în care anul acesta majorarea taxelor este scoasă din discuţie, iar facilităţile acordate de stat sunt clar definite, digitalizarea ANAF rămâne singura soluţie pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat. Mediul de afaceri este pregătit, iar momentul este favorizat de transformările digitale care au avut loc la nivelul întregii societăţi, pe fondul pandemiei. Rămâne doar ca instituţiile statului să întreprindă demersurile necesare pentru dezvoltarea infrastructurii interne în acest scop, acum având şi şansa de a obţine finanţare suplimentară de la Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte.”
Vlad Boeriu

Expertul susține că varianta revizuită a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) conţine prevederi concrete referitoare la îmbunătăţirea comunicării dintre ANAF şi contribuabili, prin crearea unui „mecanism permanent de evaluare a satisfacţiei contribuabililor în privinţa serviciilor ANAF.

Reforma ANAF prin digitalizare, prevăzută în PNRR, pornește de la conștientizarea faptului că, pentru corectarea deficitului bugetar, este nevoie de eficientizarea rapidă a activității de colectare a veniturilor și de îmbunătățirea relației cu contribuabilii.

Planul de reformă este construit pe două direcții

1. creșterea conformării voluntare prin dezvoltarea serviciilor digitale (interacțiunea prioritar digitală, prin intermediul SPV și prin utilizarea formularelor pre-completate, acolo unde este posibil; crearea mecanismului de evaluare a satisfacției contribuabililor în relația cu ANAF și consultarea permanentă a acestora)

2. îmbunătățirea proceselor de administrare a impozitelor și taxelor, inclusiv prin implementarea managementului integrat al riscurilor (reducerea nivelului de neconformare, printre altele, prin interconectarea sistemelor IT din Ministerul Finanțelor/ANAF cu cele corespunzătoare ale Comisiei Europene și cu cele ale administrațiilor fiscale din statele membre).

Subcapitolul care include reforma ANAF (Modernizarea și consolidarea sistemului financiar-fiscal) are prevăzută și o alocare bugetară inițială, de negociere, de 856 de milioane de euro, însă rămâne de văzut în ce proporție va fi aprobată de Comisia Europeană și ce sumă va reveni, concret, proiectelor pentru digitalizarea administrației fiscale.

E puțin probabil să avem parte de digitalizarea ANAF în 2021

Totuși, Vlad Boeriu nu crede că vom avea parte în 2021 de schimbări majore în ceea ce privește digitalizarea ANAF. „Incertitudinile care persistă în legătură cu evoluţia pandemiei indică faptul că, cel mai probabil, anul acesta nu vom asista la schimbări majore în materie de fiscalitate, cu excepţia măsurilor de sprijin acordate sectoarelor economice afectate”, a spus acesta.

„Așadar, în condițiile în care anul acesta majorarea taxelor este scoasă din discuție, iar facilitățile acordate de stat sunt clar definite, digitalizarea ANAF rămâne singura soluție pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat. Mediul de afaceri este pregătit, iar momentul este favorizat de transformările digitale care au avut loc la nivelul întregii societăți, pe fondul pandemiei.

Rămâne doar ca instituțiile statului să întreprindă demersurile necesare pentru dezvoltarea infrastructurii interne în acest scop, acum având și șansa de a obține finanțare suplimentară de la Uniunea Europeană pentru astfel de proiecte.”
Vlad Boeriu