27 apr. 2021 | 17:53

Specia spectaculoasă de mamifer care a dispărut din cauza oamenilor

ACTUALITATE
Specia spectaculoasă de mamifer care a dispărut din cauza oamenilor

Oamenii de știință au descoperit trei noi specii de șobolani gigantici care aveau de două ori mărimea unei veverițe cenușii și care au cutreierat planeta în urmă cu zeci de mii de ani. Specia de șobolani ar fi dispărut din cauza oamenilor.

Rămășițele fosilizate ale creaturilor dispărute au fost dezgropate dintr-o serie de peșteri din Filipine. Pe baza unei analize a oaselor și a dinților, cercetătorii au spus că acești șobolani gigantici erau pufoși și aveau cozi mari și stufoase. Rozătoarele au dispărut acum câteva mii de ani, ridicând posibilitatea ca oamenii să fi jucat un rol în dispariția lor, conform cercetării.

Larry Heaney, un curator al mamiferelor de la Field Museum din Chicago, a spus: „Cei mai mari ar fi arătat aproape ca o marmotă cu o coadă de veveriță.

Șobolanii aceștia mănâncă plante și au stomacuri mari, care le permit să fermenteze plantele pe care le mănâncă, ca niște vaci. “Au cozi mari și stufoase sau cu blană. Sunt într-adevăr destul de drăguți”, a adăugat Larry.

Cu toate acestea, dispariția lor bruscă cu doar câteva mii de ani în urmă ne lasă să ne întrebăm dacă erau suficient de mari încât ar fi meritat să-i vânăm și să-i mâncăm.

”Cunoscuți și sub numele de cloudrunners, acești șobolani sunt rozătoare nocturne originare din Filipine. Locuiesc în vârful copacilor pădurilor de munte și ocupă un rol ecologic, ca veverițele în alte țări”, potrivit cercetătorilor.

Specia de șobolani ar fi dispărut din cauza oamenilor

Fosilele antice au fost descoperite în peștera Callao și în mai multe peșteri adiacente mai mici din Penablanca, un oraș din provincia Cagayan. Peștera Callao găzduia, de asemenea, Homo luzonensis, o specie umană antică care a trăit în urmă cu aproximativ 67.000 de ani în urmă.

Unele dintre rămășițele acestor specii de rozătoare au fost găsite în același strat în care a fost descoperit H. luzonensis, făcându-le vechi de aproape 70.000 de ani. Se crede că alte rămășițe au o vechime de aproximativ 2.000 de ani – pe vremea când aceste rozătoare gigantice au dispărut brusc.

Cercetătorii au spus că acest lucru înseamnă că acești șobolani gigantici antici „au fost rezistenți și persistenți timp de cel puțin 60.000 de ani. Philip Piper, de la Universitatea Națională a Australiei, a declarat: „Înregistrările noastre demonstrează că aceste rozătoare uriașe au reușit să supraviețuiască schimbărilor climatice profunde de la Epoca de Gheață la tropicele umede actuale, care au afectat pământul de-a lungul a zeci de milenii.

Întrebarea este ce ar fi putut provoca dispariția lor finală. O cercetare arată că o posibilitate ar fi că oamenii ar fi putut juca un rol în dispariția lor bruscă, întrucât cronologia coincide cu apariția ceramicii și a instrumentelor din piatră neolitică și „când câinii, porcii domestici și probabil maimuțele au fost introduse în Filipine”, conform lui Armand Mijares, profesor în programul de studii arheologice de la Universitatea din Filipine.

„Deși nu putem spune cu certitudine pe baza informațiilor noastre actuale, acest lucru implică faptul că oamenii au jucat probabil un rol în faptul că specia a dispărut”, a adăugat profesorul.