Site-urile periculoase: cum se asigură Chrome că le eviți, pentru binele tău

Site-urile periculoase: cum se asigură Chrome că le eviți, pentru binele tău

În luna aprilie, Google a făcut ca site-urile HTTPS să fie implicite în Chrome. Acest lucru nu înseamnă însă că și-a încheiat demersul de a face acest tip de protocol să fie utilizat pe o scară cât mai largă, astfel că site-urile periculoase vor sta la distanță de tine.

Miercuri, Google a detaliat noile funcții pe care le va introduce în Chrome pentru a continua să adopte protocolul HTTPS.  Cu Chrome 94, Google va introduce o funcție numită HTTPS-First Mode. La fel ca omologul său Firefox, instrumentul va încerca să te asigure că te conectezi întotdeauna la un site web prin HTTPS, adică unul securizat.

Atunci când acest lucru nu este posibil, Chrome va afișa un avertisment că îți pui în pericol confidențialitatea și securitatea. La început, utilizatorii vor trebui să activeze această funcție, deși Google spune că ar putea să o facă implicită pentru toată lumea.

Înainte de Chrome 94, compania are planificat un experiment separat legat de HTTPS. Începând cu Chrome 93, Google va înlocui pictograma de blocare din bara de adrese, care indică faptul că sunteți conectat în siguranță la un site web, cu o săgeată mai „neutră” în jos.

Site-urile periculoase vor fi blocate de noul Chrome

Compania spune că face acest lucru pentru a vedea dacă „îmbunătățește descoperirea informațiilor critice de confidențialitate și securitate”. Potrivit Google, doar 11% dintre participanții unui studiu recent știau ce înseamnă pictograma. Majoritatea oamenilor au presupus că era modul în care Chrome spunea că site-ul pe care îl vizitau era de încredere, ceea ce este un salt potențial riscant de făcut.

Experimentul nu va schimba pictograma pe care o vei vedea când te conectezi la un site web prin HTTP, el continuând să te informeze cu mesajul ”nu este sigur” în bara de adrese. În ciuda a tot ceea ce face pentru ca HTTPS să fie cât mai omniprezent, Google spune că va continua să accepte HTTP pentru moment. În același timp, compania explorează ideea dacă ar trebui să limiteze sau să restricționeze complet anumite funcții Chrome atunci când nu ai o conexiune sigură la un site web.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: