24 mai 2021 | 15:05

Sistemul GPS selenar: noul plan al Agenției Spațiale Europene

ACTUALITATE
Sistemul GPS selenar: noul plan al Agenției Spațiale Europene

Agenția Spațială Europeană (ESA) a dat startul dezvoltării unei viitoare constelații satelitare care va orbita în jurul Lunii, astfel planul prevede sistemul GPS selenar care va oferi servicii de navigație și telecomunicații exploratorilor.

ESA consideră că însoțitorul ceresc al Pământului va deveni o destinație aglomerată în următorii ani, companiile comerciale și națiunile din întreaga lume dorind cu toții o felie din „al optulea continent”. Noua constelație, numită Moonlight, va face mai ușoară și mai ieftină înflorirea unei noi economii lunare, au sugerat oficialii ESA într-o conferință de presă.

„A avea o rețea de navigație și telecomunicații pentru a transmite ceea ce învățăm pe Lună înapoi pe Pământ va fi cheia pentru durabilitatea viitoarelor misiuni. Vă puteți imagina astronomii înființând observatoare pe partea îndepărtată a lunii. Și după cum ne-am obișnuit cu toții acum la întâlniri virtuale, cine știe? Am putea face Skype pe lună”, a declarat Elodie Viau, directorul ESA pentru telecomunicații și aplicații integrate, în conferința de presă.

Pentru moment, ESA a atribuit contracte a două consorții industriale europene pentru a studia fezabilitatea unei astfel de întreprinderi în următorul an și jumătate și pentru a propune soluții tehnice pentru care ESA să poată alege.

„Ideea este că acesta ar putea fi unul dintre proiectele pe care le luăm în consiliul statelor membre ale ESA în 2022 și pe care le propunem pentru implementare. Dacă acesta ar fi calea de urmat, proiectul ar putea începe din plin la începutul anului 2023, pentru a-și asigura operațiunile în patru sau cinci ani”, a declarat David Parker, directorul de explorare umană și robotică al ESA, în conferința de presă.

Sistemul GPS selenar ar ajuta echipele de cercetare lunare să comunice mai eficient

În acest moment, susținerea unei singure misiuni lunare necesită o rețea de antene spațiale mari bazate pe Pământ, care urmăresc și determină poziția unui orbitator sau a unui lander. Acest mod de a face lucrurile este lent și costisitor, a mai afirmat Paul Verhoef, directorul de navigație al ESA, în conferința de presă.

„Există foarte puține instalații în întreaga lume care pot face acest lucru. Aveți nevoie de mai multe locuri care funcționează în același timp și aveți nevoie de ore înainte să puteți avea de fapt o informație de încredere”, a spus Verhoef.

Această constelație de navigație lunară va consta probabil în trei sau patru sateliți. Acestora li s-ar putea adăuga satelițit suplimentari pentru a consolida aspectul comunicațiilor .

„Cu trei sau patru sateliți, putem face deja destul de multe”, a spus Verhoef. „Ținta pe care o avem în acest moment estea aceea că acea constelație ar putea permite o precizie de 100 de metri și probabil mai bună. Credem că am putea ajunge la o precizie de 30 de metri”, a mai adăugat Verhoef.

ESA se așteaptă ca această constelație să fie operată de sectorul privat, care va vinde serviciul către agenție dar și către alți clienți într-un mod similar în care SpaceX vinde misiuni de serviciu și lansează echipajul către Stația Spațială Internațională.

„Crearea acestei rețele comune de navigație și telecomunicații pentru Lună ar acționa, fără îndoială, ca un catalizator pentru a inspira mai multe misiuni de explorare nu numai de către statele membre ale ESA, ci și de către partenerii internaționali. O vedem ca o scădere semnificativă a costurilor și complexității expedițiilor ulterioare”, a declarat directorul general al SSTL, Phil Brownett, în conferința de presă.