16 iun. 2021 | 11:35

Simptomele ”noului” coronavirus s-au schimbat: ce au descoperit experții despre Covid-19

ACTUALITATE
Simptomele ”noului” coronavirus s-au schimbat: ce au descoperit experții despre Covid-19

Dacă până acum urmăreai simptome precum tusea, febra sau pierderea mirosului și a gustului, lucrurile s-au schimbat. Mai nou, avertizează specialiștii, simptomele de Covid-19 sunt modificate, în special la tineri.

Astfel, simptomele „clasice” nu mai sunt prezente frecvent, ceea ce determină persoanele nediagnosticate să nu se testeze și astfel să contribuie la răspândirea virusului. La persoanele sub 40 de ani, simptomele frecvente sunt dureri de cap, dureri în gât și curgerea nasului, conform celor mai noi date prezentate de Newsweek.

În schimb, la persoanele peste 40 de ani, simptomele alarmante sunt dureri de cap, nas înfundat și strănut.

Prof. Tim Spector, coordonatorul studiului ZOE Covid Symptom, atrage atenția că varianta Delta, adică cea indiană, funcționează diferit. Totuși, schimbarea simptomelor s-ar putea datora faptului că în prezent se constată o epidemie Covid la tineri și se știe că simptomele variază în funcție de grupa de vârstă.

„Numărul unu este durerea de cap, urmată de dureri în gât, curgerea nasului și febră. Toate acestea nu sunt vechile simptome clasice. Numărul cinci este tusea, deci este mai rară și nici nu mai vedem pierderea mirosului care intră în top 10. Această variantă pare să funcționeze ușor diferit”, a spus Spector referindu-se la varianta indiană.

Cel mai frecvent simptome este acum durerea de cap. Afectează aproximativ 66% dintre persoanele sub 40 de ani și 53% dintre cei peste 40 de ani. De asemenea, persoanele peste 40 de ani au acum mai puține simptome, iar simptomele lor de vârf sunt foarte ușoare, datorită vaccinurilor.

Veste bună pentru cei cu probleme după coronavirus: efectele pe termen lung ale Covid-19 se pot vindeca

Dar vin și vești bune. Cercetătorii au început de curând să înțeleagă consecințele pe termen lung ale infecției cu Covid-19. Acum, se pare că au făcut progrese și în a remedia acele efecte, începând cu reducerea capacității pulmonare.

Deși mai este mult de lucru până la remedierea acelor efecte pe termen lung suferite de bolnavii care s-au vindecat de coronavirus, progresele în acest sens sunt importante. Cercetătorii de la Universitatea La Trobe din Melbourne au reușit în premieră să descrie cu precizie modul în care COVID-19 atacă țesutul pulmonar – un pas important în prevenirea recuceririi capacității pulmonare pe termen lung.