Șeful WhatsApp dă de pământ cu Apple. Ce se întâmplă, de fapt, cu mesajele și fotografiile noastre

Șeful WhatsApp dă de pământ cu Apple. Ce se întâmplă, de fapt, cu mesajele și fotografiile noastre

La o zi după ce Apple a vorbit despre noul software care îi va permite să detecteze imagini de abuz asupra copiilor pe fotografiile iCloud ale utilizatorilor, șeful WhatsApp aruncă bomba. Acesta se declară îngrijorat de noua funcție, care ar pune în pericol confidențialitatea utilizatorilor.

Will Cathcart susține că noul software al celor de la Apple este, în realitate, un sistem de supraveghere.

Potrivit șefului WhatsApp, noul software al Apple ar fi „un sistem de supraveghere construit și operat de Apple, care ar putea fi foarte ușor utilizat pentru a scana conținutul privat pentru orice lucru pe care ei sau un guvern decid să îl controleze”.

Totodată, oficialul WhatsApp are nelămuriri cu privire la modalitatea în care noul software ar ajunge să fie utilizat în China sau în alte țări, ori de către anumite programe de tip spion.

Apple se apără și spune că nu e vorba despre supraveghere

În replică la această caracterizare dură făcută de șeful WhatsApp, Apple a reacționat, contrazicând cele spuse de Will Cathcart.

Potrivit celor de la Apple, utilizatorii pot alege să dezactiveze iCloud Photos.

Apple a mai spus că sistemul este instruit doar pe o bază de date cu imagini „cunoscute” furnizate de Centrul Național pentru Copii Dispăruți și Exploatați (NCMEC).

Se pare că Apple planifică o actualizare care să-i permită scanarea iPhone-urilor pentru a găsi imagini ce au caracter de abuz sexual asupra copiilor.

Sistemul ar „alerta proactiv o echipă de recenzori umani dacă s-ar considera că sunt detectate imagini ilegale”, iar recenzorii umani ar alerta forțele de ordine dacă imaginile ar fi verificate și s-ar constata suspiciunile.

WhatsApp nu e singurul care contestă acest sistem promovat de Apple.

Deși există un sprijin extins la nivel internațional pentru eforturile tot mai mari de combatere a abuzului asupra copiilor, mai mulți cercetători au declarat pentru Financial Times că ar putea să creeze mediul propice regimurilor autoritare de a-i spiona pe cetățeni, deoarece un sistem conceput pentru a detecta un tip de imagini ar putea fi extins la alte tipuri de conținut, cum ar fi terorismul sau alt conținut perceput ca „anti-guvernamental”.