Whatsapp, cum nu ți l-ai dorit niciodată: planul lui Mark Zuckerberg menit să te înfurie

Whatsapp, cum nu ți l-ai dorit niciodată: planul lui Mark Zuckerberg menit să te înfurie

Mark Zuckerberg pare să aibă un junghi în coastă din cauza faptului că nu face suficient de mulți bani din WhatsApp. Din fericire pentru el, are un plan pentru rezolva problema. Din păcate, soluția implică un stres major pentru tine.

În 2014, Facebook a achiziționat WhatsApp pentru o sumă cât se poate de generoasă, 16 miliarde de dolari defalcați în 4 miliarde numerar și 12 miliarde acțiunii Facebook. De atunci și până acum, însă, WhatsApp a rămas un serviciu gratuit pentru utilizatorii săi, chiar dacă Zuckerberg a avut mai multe idei proaste pentru a face bani din aplicația de chat. Cea mai recentă a făcut o treabă grozavă în a aliena utilizatorii și a forța un val de migrare masivă la Telegram sau Signal. Acum, mai are una.

Soluția lui Zuckerberg ca să facă bani, iar tu să renunți la WhatsApp

Facebook a angajat o echipă de cercetători pentru a analiza algoritmii de criptare încorporați în WhatsApp. Scopul este ca indivizii cu pricina să găsească noi mijloace pentru a mina informațiile din conversațiile tale, fără să le decripteze efectiv. Ceva de genul, Zuckerberg nu vrea să știe ce vorbești cu fratele tău, dar dacă îți scapă în conversație un Jack Daniels, s-ar bucura să afle, ca să-ți servească după aia reclame la Jack în fiecare colț al internetului.

În teorie, criptarea din spatele conversațiilor tale purtate prin intermediul WhatsApp nu este foarte simplu de spart. Doar expeditorul și destinatarul mesajelor poate să vadă despre ce se discută. Creatorii WhatsApp nu au acces la aceste informații, iar tu ești mai liniștit că nu-ți află nimeni conversațiile, dacă nu cumva Mark Zuckerberg își atinge scopul malefic.

Informația cu pricina nici măcar nu este la nivel zvon. Cei de la Facebook au confirmat pentru The Information inițiativa și, din câte se pare, are și un nume, ”homomorphic encryption”. În teorie, ar trebui să permite companiei americane să-ți extragă informații monetizabile din conversații, fără să încalce intimitatea utilizatorilor. Dacă ți se pare că sună un pic SF, nu este exclus să ai dreptate și, în următoarele săptămâni, după ce această știre va face înconjurul lumii, WhatsApp să se confrunte cu nou val de migrații.