Se scumpesc contribuțiile la stat: cât vei plăti în 2022 pentru asigurarea facultativă la pensie

Se scumpesc contribuțiile la stat: cât vei plăti în 2022 pentru asigurarea facultativă la pensie

După cum știm, anul 2022 aduce cu el o majorare a salariului minim pe economie, la 2.550 de lei brut, de la 2.300 de lei, nivelul actual. Odată cu această majorare, cresc și contribuțiile datorate statului.

De exemplu, persoanele care vor să se asigure facultativ pentru pensie, vor scoate din buzunar, anul viitor, cu 750 de lei mai mult decât în acest an.

Per total, un român care se va asigura facultativ la pensie în 2022 va plăti 7.650 de lei, reiese din datele analizate de economica.net.

Care sunt condițiile pentru asigurarea facultativă la pensie

Asigurarea facultativă la pensie reprezintă o măsură de care pot dispune anumite categorii de români. De exemplu, aici avem profesioniștii, care obțin venituri independente.

Cât timp veniturile lor cumulate se află sub un anumit plafon, au dreptul de a opta, din proprie inițiativă pentru a se asigura la sistemul de pensii publice sau pot refuza să facă acest lucru.

Situația se schimbă, însă, în situația în care este depășit plafonul. În acel caz, asigurările către stat trebuie plătite în mod obligatoriu, iar contribuțiile pentru pensie nu mai sunt opționale.

Conform calculelor actualizate, plafonul despre care vorbim va fi, începând de anul viitor, de 30.600 de lei.

„Oamenii care fie nu au venituri fiscalizate în 2022, fie au numai venituri extrasalariale sub plafon se pot asigura la sistemul public de pensii plătind CAS (în cota de 25%) la un venit ales de ei, care trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe economie, în vigoare în anul 2022.

Suma de plată pentru asigurarea socială facultativă se obţine prin aplicarea cotei de 25%, aferentă CAS, la un venit ales de contribuabil, care trebuie de fie de minimum 2.550 de lei lunar în anul 2022. Valoarea obţinută se înmulţeşte cu 12 luni, iar rezultatul obţinut e suma pe care o vor avea de plătit cei care se asigură opţional la sistemul asigurărilor sociale”, ne explică sursa citată.

Citește și: