Schimbarea importantă pentru acești români: cine va beneficia de pensie de acum, era imposibil înainte

Schimbarea importantă pentru acești români: cine va beneficia de pensie de acum, era imposibil înainte

S-a schimbat legea. De acum, o importantă categorie de români va beneficia de pensie.

Activitățile economice desfășurate de persoana fizică în calitate de PFA vor constitui vechime în muncă, conform Profit.ro. Acest lucru însemană vechime în specialitate, prevede un proiect legislativ al actualei puteri, adoptat în Senat.

Proiectul va fi transmis spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților.

Care sunt românii care vor beneficia de pensie

Legislația prevede acum că persoana fizică ce desfășoară activități economice ca PFA este asigurată în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale. De asemenea, are dreptul de a fi asigurată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate și al asigurărilor pentru șomaj.

În ciuda acestui fapt, legislația de acum nu permite acum ca activitatea prestată de o persoană fizică autorizată să fie considerată vechime în muncă.

”Ideea conform căreia doar o activitate prestată în baza unui contract de muncă poate fi considerată vechime în muncă este, în 2021, o idee caducă, care nu corespunde foarte bine cu realitatea economică în care trăim. Nu există niciun argument și niciun motiv pentru care să menținem această discriminare față de persoanele fizice autorizate. Dimpotrivă, statul trebuie să îi susțină și să îi încurajeze pe toți cetățenii care doresc să lucreze, fie că este vorba de muncă prin contract sau ca liber profesioniști, întrucât ambele categorii cotizează la bugetul de stat”, arată autorii proiectului, citat de Profit.ro.

Așadar, proiectul adoptat și modificat de Senat stabilește că, în primul rând, activitățile economice desfășurate de persoana fizică autorizată constituie vechime în muncă. După caz, vechime în specialitate dacă activitatea economică pe care o desfășoară a produs venituri nete în anul supus recunoașterii vechimii a căror valoare este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară și este înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se dorește recunoașterea vechimii.

Citește și:
Etichete: