30 iun. 2021 | 10:50

Se schimbă regulile pentru comerțul online. Ce trebuie să știi despre TVA, de la 1 iulie

ACTUALITATE
Se schimbă regulile pentru comerțul online. Ce trebuie să știi despre TVA, de la 1 iulie

Comisia Europeană introduce noi reglementări privind TVA (taxa pe valoarea adăugată), începând de la 1 iulie. Noile reguli te vizează și pe tine, dacă obișnuiești să faci shopping online, atât de la comercianții din Uniunea Europeană, cât și de la cei din afara blocului comunitar.

Modificările normelor TVA pentru comerțul electronic ar fi trebuit să fie implementate de Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, din cauza pandemiei, Comisia Europeană a decis să amâne aplicarea noilor norme de TVA privind comerțul electronic, până la 1 iulie 2021.

Prin schimbările legislative, Comisia Europeană își propune să simplifice obligațiile de TVA pentru companiile care efectuează vânzări transfrontaliere de bunuri sau servicii (în principal online) către consumatorii finali. De asemenea, Comisia vrea să se asigure că TVA pentru astfel de livrări este plătită corect statului membru în care are loc livrarea, în conformitate cu principiul impozitării din acea țară.

Cine va avea de câștigat de pe urma noilor prevederi:

Conform Comisiei Europene, companiile vor beneficia de o reducere substanțială a costurilor transfrontaliere de conformitate cu TVA. Acest lucru va facilita comerțul transfrontalier.

De asemenea, firmele din UE vor putea concura pe picior de egalitate cu întreprinderile din afara UE care nu percep TVA.

Totodată, satele membre vor beneficia de o creștere a veniturilor din TVA, estimată la 7 miliarde de euro anual.

TVA pentru cumpărături online. Care vor fi noutățile de la 1 iulie

De la 1 iulie, se va percepe TVA percepută pentru toate bunurile care intră în UE – la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE. Acum, legislația prevede că bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăți din afara UE sunt scutite de TVA.

“Studiile și experiența au arătat că această scutire este utilizată în mod abuziv, vânzătorii lipsiți de scrupule din afara UE etichetând greșit transporturile de bunuri, de exemplu telefoanele inteligente, pentru a beneficia de scutire. Această lacună le permite societăților respective să submineze concurenții din UE și reprezintă o fraudă estimată la 7 miliarde euro pe an în detrimentul bugetelor din UE, ceea ce duce la o sarcină fiscală mai mare pentru alți contribuabili”, arată Comisia Europeană.

De asemenea, conform actualei legislații, vânzătorii online trebuie să fie înregistrați în scopuri de TVA în fiecare stat membru în care au o cifră de afaceri care depășește un anumit prag general, care variază de la o țară la alta.

Noile reguli pentru TVA spun că la nivelul Uniunii Europene se va stabili un prag comun -10 000 euro. În cazul în care pragul este depășit, TVA trebuie plătită în statul membru în care sunt livrate bunurile.

Începând cu 1 iulie 2021, dacă o interfață electronică (piață, platformă etc.) facilitează vânzarea la distanță de bunuri de către un vânzător stabilit din afara UE către un cumpărător din UE, interfața electronică este considerată vânzător și este responsabilă de plata TVA. Pentru a declara și plăti acest TVA, interfața electronică se va putea înregistra cu ușurință într-un sistem electronic special numit One-Stop Shop (OSS).

De asemenea, mai spune Comisia Europeană, beneficiile pentru cumpărători sunt imense.

„Înseamnă că nu mai există apeluri din partea serviciilor vamale sau de curierat prin care se solicită o plată suplimentară atunci când bunurile ajung în țara dumneavoastră, deoarece TVA-ul a fost deja plătit”, explică reprezentanții Comisiei.