Se schimbă legea: românii care stau la bloc, vizați de modificare. Apartamentele trebuie să aibă așa ceva

Se schimbă legea: românii care stau la bloc, vizați de modificare. Apartamentele trebuie să aibă așa ceva

Românii proprietari de case și apartamente trebuie să fie foarte atenți în perioada următoare, fiindcă autoritățile pregătesc schimbări legislative importante. De asemenea, și cei care intenționeaza să închirieze un imobil trebuie să acorde o importanță deosebită noii legislații.

Concret, Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre care vizează modificarea legislației privind obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Dacă va intră în vigoare în forma actuală, legislația se va schimba în sensul în care vor fi introduse noi imobile ce vor necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu, în timp ce altele vor fi exceptate de la această prevedere.

De asemenea, se propune și majorarea suprafeței în funcție de care este necesară avizarea/ autorizarea clădirilor destinate învățământului, supravegherii, îngrijirii sau pentru cazarea copiilor preșcolari, elevilor, studenților, bătrânilor, persoanelor cu dizabilități sau lipsite de adăpost, cât și limitarea avizării sau autorizării doar la depozitele închise și excluderea platformelor de depozitare, conform Avocatnet.ro.

Cine va avea nevoie de autorizație de securitate la incendiu

Conform textului Hotărârii MinisteruluI Afacerilor Interne, vor vea nevoie de autorizație de securitate la incendiu:

  • apartamentele și camerele de închiriat
  • clădirile cu funcțiuni mixte, definite potrivit reglementărilor specifice, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 1.000 m2
  • încăperile sau grupuri de încăperi încadrate ca săli aglomerate și căile lor de evacuare, indiferent de aria construită ori destinație
  • spațiile comerciale din stațiile de metrou.

De asemenea, actul normativ despre care vorbim prevede că nu se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, următoarele imobile:

  • construcțiile cu caracter special aparțînând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Serviciului de Protecție și Pază, indiferent de emitentul autorizației de construire;
  • construcțiile nucleare și cele aferente părții clasice a centralei nucleare;
  • clădirile sau spațiile destinate fabricării, reparării și modernizării produselor de tehnică militară;
  • corturile de evenimente
Citește și: