Se întâmplă la pompă și ne afectează: ce se întâmplă cu prețul petrolului

Se întâmplă la pompă și ne afectează: ce se întâmplă cu prețul petrolului

Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 3%, din cauza speranței investitorilor că varianta Omicron va avea un impact limitat asupra cererii de combustibil.

Țițeiul Brent a crescut cu 7 cenți, sau 0,1%, până la 78,67 dolari pe baril. Țițeiul american West Texas Intermediate a crescut cu 17 cenți, sau 0,2%, la 75,74 dolari pe baril, câștigând pentru a cincea sesiune consecutivă.

„Îngrijorările cu privire la Omicron se diminuează pe tot globul, ceea ce duce la un oarecare optimism asupra cererii… Se așteaptă că prețurile vor fi tranzacționate cu părtinire pozitivă”, a declarat Abhishek Chauhan, șeful de mărfuri la Swastika Investmart Ltd.

Anglia nu va primi nicio restricție nouă pentru COVID-19 înainte de sfârșitul anului 2021, a declarat luni ministrul britanic al sănătății, Sajid Javid, în timp ce guvernul așteaptă să vadă cum răspunde serviciul de sănătate noilor rate de infecție.

Cu toate acestea, avantajul prețurilor a rămas limitat după ce mai mult de 1.300 de zboruri au fost anulate de companiile aeriene, deoarece COVID-19 a redus numărul de echipaje disponibile, în timp ce mai multe nave de croazieră au fost nevoite să anuleze escale.

Prețurile oscilează

Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 50% în acest an, susținute de recuperarea reducerilor cererii și ofertei de către Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, cunoscuți în mod colectiv ca OPEC+.

„Volumele sunt subțiri din cauza sărbătorilor, iar piețele au digerat deja preocupările Omicron. Așadar, accentul este pus pe reuniunea OPEC+ din 4 ianuarie”, a declarat Ajay Kedia, director la Kedia Commodities.

Investitorii așteaptă o întâlnire OPEC+ pe 4 ianuarie, la care alianța va decide dacă va continua cu o creștere planificată a producției de 400.000 de barili pe zi în februarie.

La ultima sa întâlnire, OPEC+ și-a menținut planurile de a crește producția pentru ianuarie, în ciuda Omicron.

Administratorii de bani și-au majorat pozițiile nete pe termen lung pe țiței din SUA și pe opțiuni, a anunțat Comisia de tranzacționare a mărfurilor futures din SUA.

Grupul de speculatori și-a majorat poziția combinată pe futures și opțiuni din New York și Londra cu 4.634 de contracte, la 259.093 în timpul perioadei.