Se întâmplă la pompă, dar nu în România: măsura pe care ți-ai dori-o și în țara noastră scade inflația

Se întâmplă la pompă, dar nu în România: măsura pe care ți-ai dori-o și în țara noastră scade inflația

La nivel european, inflația face ravagii în aproape toate țările. În timp ce banii se devalorizează, cresc prețurile la carburanți, utilități și o serie de alte bunuri și servicii. Din fericire pentru polonezi, autoritățile lor măcar au o posibilă soluție pentru a ajuta populația.

În contextul în care costurile practicate în foarte multe domenii depind de carburanți, benzină și motorină, Polonia a decis să reducă TVA-ul la combustibil. În acest fel, are toate șansele să atenueze impactul creșterii inflației asupra populației. Nu de alta, dar un combustibil scump se reflectă imediat în costuri ale serviciilor de transport, prețului la materii prime și produse finite. În consecință, o ieftinire se va reflecta doar în beneficii.

Cum reduci inflația unei țări: planul Poloniei

Până să materializeze această ambiție, autoritățile poloneze trebuie să solicite Uniunii Europene acordul pentru a reduce TVA la carburanți cu scopul reducerii ritmului de creștere a prețului. Confirmarea în acest sens a venit chiar de la premierului Mateusz Morawiecki.

Important este însă că, până să ajungă la UE, autorităţile de la Varşovia au adoptat reducerea taxelor la benzină, gaze naturale şi electricitate şi distribuirea de bani către gospodării, în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloţi (2,54 miliarde de dolari), scrie Agerpres. Tot în viitorul apropiat, Guvernul speră să obțină acordul UE pentru introducerea unui TVA egal cu zero la alimente. Din cauza reglementărilor Uniunii Europene, astfel de decizii nu se pot lua fără acordul oficialilor de la Bruxelles.

În privința carburanților, ministrul de Finanțe polonez a ieșit la TV și a explicat că-l dorește redus de la 23 la 8%. ”Am cerut Comisiei Europene reducerea TVA la carburanţi, nimeni din Europa nu a făcut asta. Încercăm să venim împreună cu o soluţie corectă, va mai dura cu certitudine câteva săptămâni”, a explicat Mateusz Morawiecki la o conferinţă de presă. Ca referință, astfel de decizii radicale au fost îmbrățișat în Polonia după ce rata inflației a ajuns în noiembrie la 7,8%.