20 dec. 2021 | 15:50

Se dau bani pentru acești români, direct de la stat: programul care te ajută să-ți micșorezi facturile la utilități pe viață

ACTUALITATE
Se dau bani pentru acești români, direct de la stat: programul care te ajută să-ți micșorezi facturile la utilități pe viață

Chiar în prag de sărbători de iarnă, Guvernul vine cu vești bune pentru românii care vor să plătească facturi mai ieftine la utilități.

Este vorba despre o nouă ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice.

Miza este de 263,7 milioane de lei

Statul anunță că, începând cu 22 decembrie 2021, persoanele interesate de obținerea sprijinului de stat pot începe să se înscrie în program. Guvernul a alocat programului suma de 263.700.000 lei.

„Având în vedere interesul major de care se bucură acest program, estimăm că bugetul alocat sesiunii care va fi lansată săptămâna viitoare, va fi epuizat destul de rapid, dar asigurăm solicitanții că fondurile vor fi suplimentate. Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei. Planificăm ca timp de 10 luni, începând cu luna ianuarie 2022, programul să se desfășoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/lună, urmând ca în luna noiembrie, bugetul alocat să aibă o valoare echivalentă cu suma neutilizată din primele 10 luni de desfășurare a programului. Astfel, vom putea aproba toți solicitanții care vor dori să participe în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Românii interesați trebuie să știe că, în aplicația informatică dedicată acestui scop, se va perrmite înscrierea în limita a 150% din valoarea alocată fiecărei regiuni, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Pentru o bună informare a publicului, autoritățile au publicat deja lista cheltuielilor care sunt eligibile în cadrul acestui program. Prin urmare, iată cum arată aceasta:

a) cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susținere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ;
b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice;
c) TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Administrația Fondului pentru Mediu a publicat, pe site-ul instituției, lista instalatorilor validați în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională (https://www.afm.ro/sisteme_fotovoltaice_instalatori_cereri_admise.php).