Se dau bani de la stat, dacă angajezi tineri sau bătrâni: care sunt condițiile, cum poți profita

Se dau bani de la stat, dacă angajezi tineri sau bătrâni: care sunt condițiile, cum poți profita

Nu este foarte clar dacă discutăm doar de o măsură populistă sau un mecanism clar pentru a încuraja angajarea tinerilor și a vârstnicilor din România. Singurul lucru clar este că Noua Coaliție are mai multe planuri ambițioase pentru a rezolva problemele cu forța de muncă a țării.

Pe lista proiectelor ajunse deja în spațiul public din partea noii coaliții de guvernare PSD, PNL și UDMR se numără și un sistem menit să soluționeze criza forței de muncă de pe meleaguri mioritice, mai ales pe anumite grupuri de vârstă. Practic, deși nu este clară sursa fondurilor, statul român vrea să dea bani celor care angajează tineri între 15 și 24 de ani, dar și celor care angajează persoane între 55 și 65 de ani.

Bani de la stat pentru angajatorii de tineri

Nu mai puțin de 1000 de lei pe lună deductibili din valoarea impozitelor și taxelor vrea să asigure statul român, conform unui proiect al Noii Coaliții, pentru fiecare tânăr angajat până la vârsta de 24 de ani. Bani sunt alocați în fiecare lună pentru fiecare tânăr angajat, până când respectivul ajunge la 25 de ani. Inițiativa vizează toți agenții economici care angajează persoane între 15 și 24 de ani.

„Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 de ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați”, se arată în document.

Dacă nu era evident, măsura are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane care, în prezent, este de 19%, comparativ cu 4% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 25 de ani.

La planul de mai sus se mai adaugă o inițiativă similară, dar dedicată celor între 55 și 65 de ani. Discutăm, din nou, de instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toti agenții economici care angajează persoane între vârste menționate.

La fel ca în cazul primului prag, această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 de ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate. Această măsură are ca scop reducerea șomajului în rândul acestei categorii de persoane, care, în prezent, este a doua cea mai numeroasă după cea a tinerilor de sub 24 de ani.