Se dau bani de la stat, chiar de la începutul lui 2022: cine va primi ajutorul și cât de mare va fi

Se dau bani de la stat, chiar de la începutul lui 2022: cine va primi ajutorul și cât de mare va fi

Începând cu prima lună a anului viitor, persoanelor cu dizabilități din România li se va mai îmbunătăți cât de cât viața. Ele vor primi bani în plus de la stat, sub forma unei indemnizații compensatorii.

Miercuri, în Monitorul Oficial al României a fost publicată OUG 126/2021, ceea ce înseamnă că prevederile Ordonanței intră în vigoare în țara noastră.

Actul normativ în cauză stipulează că persoanele cu dizabilități din România vor primi de la stat, din oficiu, o a treisprezecea indemnizație, cunoscută și sub denumirea de indemizație compesatorie. Este vorba despre câteva sute de lei, bani acordați de stat pentru ca aceste persoane vulnerabile să-și poată permite un nivel de trai decent, dar și medicația și consulturile de specialitate atât de necesare persoanelor aflate în astfel de suferințe.

Câți bani se vor da, concret

Mai exact, românii trebuie să știe că adulții cu dizabilități vor primi 350 de lei pentru handicap grav, 265 de lei pentru handicap accentuat și 60 de lei pentru handicap mediu.

De asemenea, conform prevederilor OUG, părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap în baza unei măsuri de protecție socială va primi 300 de lei pentru handicap grav, 175 de lei pentru handicap accentuat și 60 de lei pentru handicap mediu.

Important de menționat este că persoanele cu dizabilități nu trebuie să depună niciun efort sau procedură pentru a intra în posesia acestei indemnizații compensatorii.

După cum se menționează mai sus, ea este acordată din oficiu, în baza informațiilor pe care autoritățile publice le dețin în bazele lor de date privind evidența persoanelor cu dizabilități de pe teritoriul țării noastre.

Trebuie punctat faptul că beneficiarilor acestor indemnizații compensatorii nu le vor putea fi executate sumele de bani primite de la stat, în cazul în care au astfel de litigii. De asemenea, această formă de sprijin nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor privind venitul minim garantat.

Citește și: