Scurtă istorie a telefoanelor mobile: evoluția impresionantă a dispozitivelor

Scurtă istorie a telefoanelor mobile: evoluția impresionantă a dispozitivelor

Dacă acum avem telefoanele mobile încorporate în ceasuri, în urmă cu două decenii, acest lucru părea de domeniul science-fiction. Industria telefoanelor mobile a evoluat extrem de rapid în ultimii ani, însă iată cum arată istoria acestor dispozitive.

Oamenii care au reușit să aducă împreună un ceas de mână cu un telefon mobil au muncit din greu timp de câțiva ani pentru ca acest lucru să se întâmple, dar dezvoltarea tehnologiei are loc într-adevăr la un interval de timp de decenii. În timp ce ultimii pași ai dezvoltării tehnologice captează titluri, este nevoie de mii de oameni de știință și ingineri care lucrează de zeci de ani pe nenumărate tehnologii pentru a ajunge la punctul în care produsele blockbuster încep să capteze imaginația publicului.

Primul serviciu de telefonie mobilă, pentru telefoanele de 80 de lire sterline instalate în mașini, a fost demonstrat în 17 iunie 1946, acum 75 de ani. Serviciul era disponibil numai în marile orașe și pe autostrăzi și era destinat mai degrabă companiilor decât persoanelor fizice. Echipamentul umplea o mare parte din portbagajul unei mașini, iar abonații făceau apeluri ridicând receptorul și vorbind cu un operator de tablou.

În 1948, serviciul avea 5.000 de clienți. Primul telefon mobil fost dezvoltat în 1973, la aproape trei decenii de la introducerea primului serviciu de telefonie mobilă. Au trecut aproape trei decenii după aceea, până când jumătate din populația SUA avea deja un telefon mobil. Actuala tehnologie a telefonului mobil are un numă remarcabil de componente, fiecare pe o cale uriașă de dezvoltare.

Telefonul are antene și electronice care permit transmiterea și primirea semnalelor. Are un procesor de computer specializat care utilizează algoritmi avansați pentru a converti informațiile în semnale care pot fi transmise prin aer. Acești algoritmi au sute de algoritmi componenți. Fiecare dintre aceste piese de tehnologie și multe altele au istorii de dezvoltare care se întind pe decenii.

Evoluția telefoanelor mobile de-a lungul anilor

Miniaturizarea reprezintă firul comun al evoluției tuturor tehnologiilor. Transmițătoarele radio, procesoarele de computer și bateriile din interiorul telefonului tău mobil sunt descendenții generațiilor acestor tehnologii care au crescut succesiv mai mici și mai ușoare.

Telefonul în sine nu ar fi de prea mare folos fără stații de bază celulare și toată infrastructura de rețea care se află în spatele lor. Primele servicii de telefonie mobilă au folosit un număr mic de turnuri radio mari, ceea ce a însemnat că toți abonații dintr-un oraș mare au împărțit o stație de bază centrală. Aceasta nu a fost o rețetă pentru serviciul universal de telefonie mobilă.

Inginerii au început să lucreze la un concept pentru a depăși această problemă cam la momentul în care au intrat în funcțiune primele servicii de telefonie mobilă și a durat aproape patru decenii până la lansarea primului serviciu de telefonie mobilă în 1983. Serviciul celular implică rețele interconectate de emițătoare radio mai mici, prin trimiterea apelurilor de la un transceiver la altul.

Telefonul tău mobil este rezultatul a peste o sută de ani de investiții comerciale și guvernamentale în cercetare și dezvoltare în toate componentele sale și tehnologiile conexe. O parte semnificativă a dezvoltării de ultimă oră a fost finanțată de armată.

Un impuls major pentru dezvoltarea tehnologiilor mobile fără fir a fost necesitatea în timpul celui de-al doilea război mondial ca trupele să comunice în mișcare pe teren. SRC-536 Handie-Talkie a fost dezvoltat de predecesorul Motorola Corporation și folosit de armata SUA în război. Handie-Talkie era un radio bidirecțional suficient de mic pentru a fi ținut într-o mână și semăna cu un telefon. Motorola a devenit unul dintre principalii producători de telefoane mobile.

Tehnologiile de comunicații de astăzi, 5G, WiFi, Bluetooth și așa mai departe, sunt standarde fixe, ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele este conceput pentru un singur scop. Dar în ultimii 30 de ani, Departamentul Apărării și corporațiile au investit în tehnologii mai capabile și mai flexibile, astfel că viitorul telefoanelor mobile pare a se îndrepta spre un alt nivel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: