Prețurile la gaz explodează de la 1 iulie: ce trebuie să faci ca să scapi de dezastrul financiar, ai avut un an la dispoziție

Prețurile la gaz explodează de la 1 iulie: ce trebuie să faci ca să scapi de dezastrul financiar, ai avut un an la dispoziție

Liberalizarea pieței pentru gaz sau curent continuă să fie o himeră pentru cea mai mare parte a românilor, iar acest lucru se reflectă în facturile la utilități. De la 1 iulie, majoritatea oamenilor din România vor plăti cu 25% mai mult la gaz.

Engie este cel mai mare furnizor de gaze pentru populația din România. De ceva timp, a început să trimită clienților înștiințări cu noile oferte la gaz, în condițiile în care vechile contracte expiră la jumătatea acestui an. Pentru cine nu schimbă contractul sau furnizorul, prețul gazelor crește cu 25%, de la 1 iulie. Această realitate aparent inevitabilă poate fi evitată dacă optezi pentru un alt contract sau schimbi furnizorul.

Ai avut un an la dispoziție să faci asta. La data de 1 iulie 2020, piața gazelor naturale pentru utilizatorii casnici a fost liberalizată. Asta se traduce prin faptul că prețurile reglementate de stat au dispărut. Pe de altă parte, oamenii au avut posibilitatea să aleagă un alt furnizor de gaze, o ofertă concurențială a furnizorului lor actual sau să nu facă nimic. Cei mai mulți au optat pentru ultima variantă și au ajuns să primească în continuare gaze de la vechiul lor furnizor la prețul din oferta sa standard, care a înlocuit vechiul preț reglementat de autorități.

Ca să-ți dai seama de gravitatea problemei, doar 28% dintre clienții casnici de gaze au semnat un contract concurențial cu furnizorul de gaze, fie cel actual, fie unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie a acestui an. Asta înseamnă că majoritatea primesc gaz de la vechiul furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul stabilit acum un an. Contractul cu acel preț expiră însă după un an, iar termenul este de 30 iunie 2020. Până la acea dată, oamenii trebuie să semneze un nou contract cu același furnizor sau cu altul.

Engie a început să transmită deja informări clienților în care le spune că perioada contractuală de un an expiră la 30 iunie. Din acel moment, au trei soluții legale, fie semnează un contract nou cu un alt furnizor, fie aleg o ofertă concurențială a Engie, fie nu fac nimic, și în această ultimă situație se va considera acceptată oferta pe care le-o trimite Engie, cu prețul la care va fi furnizat gazul în următorul an, începând cu 1 iulie 2021. Oamenii trebuie să știe că, indiferent de situația în care se află, ca și până acum, nu li se va sista furnizarea gazului.

Ei au primit și primesc până la 30 iunie gazul la prețul de 124 de lei/MWh (123,9 mai exact) cu toata tarifele de rețea incluse, deci preț final fără TVA. Engie le oferă acum Gas Start, la un preț de furnizare de 155,24 lei, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: