Școlile din România se deschid mai repede decât crezi: anunțul surprinzător al ministrului Cîmpeanu

Școlile din România se deschid mai repede decât crezi: anunțul surprinzător al ministrului Cîmpeanu

La scurt timp după ce a început să ocupe scaunul ministerial, Sorin Cîmpeanu a făcut un set de promisiuni legate de începerea școlii în format tradițional. Afirmațiile au fost făcute într-un interviu acordat Agerpres.

Sorin Cîmpeanu este noul ministru al educației și, ca orice persoană care a urmărit dezbaterile legate de școala online, conștientizează ineficiența acestui sistem într-un stat precum România. Din acest motiv, va face un efort cât se poate de semnificativ pentru a întoarce copiii clase, în curând. În mod previzibil aceasta nu va fi o manifestare de inconștiență, ci orice decizie se va lua în concordanță cu evoluția epidemiologică.

„În calitate de ministru al Educaţiei, îmi doresc redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor în format clasic. În urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi în campania de vaccinare, vă anunţ că această decizie se va lua pe baza unei analize responsabil fundamentate care să ia în considerare, în primul rând, evoluţia epidemiologică. Aşteptăm rezultatele cu privire la numărul de infectări în urma vacanţei de iarnă, mai exact vom avea aceste rezultate în jurul datei de 15 ianuarie”, a afirmat ministrul.

Primele școli care se vor deschide vor fi cele în care cadrele didactice și personalul auxiliar e dispus să se vaccineze, deși nu se va impune acest lucru. „În al doilea rând, ne punem speranţe în bunul mers al campaniei de vaccinare. În acest sens am solicitat prin intermediul inspectoratelor şcolare o raportare numerică pe fiecare unitate de învăţământ cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic care are disponibilitate de vaccinare. Acelaşi lucru l-am solicitat tuturor universităţilor din România. Termenul de raportare este data de 15 ianuarie, ora 16,00. După ce vom avea aceste elemente, numărul de infectări în urma vacanţei de iarnă şi numărul de persoane din sistemul de învăţământ cu disponibilitate de vaccinare, vom face o analiză cu toţi cei indrituiţi să se pronunţe şi vom lua o decizie, cel mai probabil, în ultima decadă a lunii ianuarie”, a explicat Cîmpeanu.

În continuare, se va analiza și situația de pe plan extern, se vor căute modele în occident care merită urmate. Raportările legate de dificultățile înregistrate de copii pe parcursul procesului de învățare-predare online vor fi de asemenea luate în calcul.

„În această decizie vom lua în considerare şi măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare online. În momentul în care vom avea toate aceste elemente, abia atunci vom putea lua o decizie fundamentată cu privire la dorinţa noastră, a tuturor, de reluare a şcolii în format clasic pe parcursul celui de-al doilea semestru”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Dacă totul merge bine, copiii din România ar putea reveni în clase înainte de finele acestei luni. „Fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, aşa cum solicită Consiliul Naţional al Elevilor, nu excludem niciun scenariu care ar putea să rezulte în urma unei analize corecte şi complete care va fi făcută în a doua jumătate a lunii ianuarie, cel mai probabil în ultima decadă a lunii ianuarie”, a concluzionat Cîmpeanu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI