Schimbarea RCA pentru toți șoferii din România: ce se întâmplă cu prețurile

Schimbarea RCA pentru toți șoferii din România: ce se întâmplă cu prețurile

Cele mai recente analize efectuate pe piața polițelor RCA nu arată deloc îmbucurător pentru șoferii români. Aceștia trebuie să se pregătească de scumpiri, avertizează specialiștii.

Noile tarife de referință ale polițelor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) vin cu vești proaste pentru buzunarele șoferilor români. Potrivit unei analize Profit.ro, se înregistrează diferențe față de varianta publicată în luna aprilie. De exemplu, se înregistează creșteri de preț pentru toate categoriile de autovehicule în cazul anumitor șoferi.

Prețuri orientative 

Astfel, șoferii cu vârsta mai mică sau egală cu 30 de ani care dețin autovehicule cu o capacitate cilindrică mai mare 2.500 centimetri cubi (cmc), vor plăti 3.080 lei, față de 3.032 lei în martie 2021 și 2.870 lei în aprilie 2020.

Șoferii cu vârsta mai mică sau egală cu 30 de ani vor plăti 1.628 lei, comparativ cu 1.605 lei în martie 2021 și 1.523 lei în aprilie 2020, pentru categoria 1.801 – 2.000 cmc.

De asemenea, mai arată datele analizate de sursa citată, pentru aceleași tip de vehicule, șoferii cu vârsta cuprinsă între 31 – 40 ani, tariful RCA va fi de 1.036 lei, față de 1.031 lei în martie 2021 și 1.035 lei în aprilie 2020.

Totodată, pentru categoriile de vehicule cu cilindree între 1.401 – 1.600 cmc și vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani vor achita un tarif RCA de 831 lei, de la 824 lei în martie 2021 și 832 lei în aprilie 2020.

Important de menționat este că A.S.F. publică tarifele de referință pentru polițele auto obligatorii RCA, în conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie.

Tarifele de referință sunt calculate semestrial, potrivit prevederilor legale, de o companie independentă în funcție de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraților în cazul persoanelor fizice, precum și de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri). A.S.F. are doar obligația legală de a publica tarifele de referință.

Estimarea tarifelor de referință, care utilizează formula de calcul definită la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017, se realizează pe baza datelor statistice referitoare la piața asigurărilor RCA, în speță date istorice referitoare la polițele de asigurare și daunele aferente, de la toate societățile de asigurare autorizate și reglementate de A.S.F. și de la o sucursală care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, în baza dreptului de stabilire, care practicau asigurări RCA la data de referință.

Perioada de referință pentru datele istorice utilizate în determinarea primei de risc de referință, a factorilor de încărcare și a tarifului de referință (sau prima brută de referință) este reprezentată de ultimii 5 ani de evenimente anteriori datei de referință.

Tarifele de referință sunt calculate pentru clasa de Bonus/Malus B0.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: