Piața RCA din România, un dezastru pentru toți șoferii: ce se întâmplă cu prețuri la asigurări

Piața RCA din România, un dezastru pentru toți șoferii: ce se întâmplă cu prețuri la asigurări

Se modifică, din nou, prețurile pentru RCA. Șoferii din România și companiile de transport trebuie să se pregătească. În ipoteza că, City Insurance va ajunge la faliment, prețurile RCA ar exploda. Scenariul ăsta deja este cunoscut. Pentru a se feri de RCA, companiile de asigurări își cresc tarifele și ulterior falimentează. La fel s-a întâmplat și în trecut cu Astra și Carpatica. Falimentul celor două, din 2015 – 2016, a dus la dublarea prețului pentru asigurări.

O altă strategie este refuzul lor de a cota anumite segmente de piață cum sunt transportatorii internaționali. Genul ăsta de comportament îl găsim la Uniqua, Euroins și Grawe. Acestea, fie evită contractele cu transportatorii fie au doar o prezență simbolică pe piața asigurărilor.

Schimbările din piața RCA

Companiile de transport de marfă vor fi cele mai afectate. Ele formează  o industrie uriașă de 250.000 de angajați. De asemenea, șoferii profesioniști vor simți asta din plin. De exemplu, un camion de 16 tone, cu B1 plătea RCA la City Insurance în valoare de 5.900 de lei pe an. Acum ea este 6.900 de lei, la aceeași companie. Alte oferte sunt la mare depărtare de aceasta. Următorul preț este  13.066 de lei la Groupama sau 13.500 de lei la Omniasig și Allianz Țiriac. Pentru un vehicul cu clasa B0, tarifele City Insurance se apropie de 15.000 de lei. Curios este că, doar cu câteva săptămâni în urmă Omniasig, Allianz Țiriac și Groupama cotau mult mai jos.

De la intrarea City Insurance sub supravegherea FGA prețurile au crescut. Exact ca și în trecut, companiile de asigurări, cresc prețurile pentru a evita să vândă RCA. Să nu uităm că, pentru a evita acest lucru în 2016 s-au plafonat tarifele. Șansele ca City Insurance să nu falimenteze se reduc pe zi ce trece. În iunie anul acesta, Autoritatea de Supraveghere Financiară decide să amendeze substanțial acționarii și șefii societății de asigurări. Firma, lider de piață cu cel puțin 3 milioane de clienți doar în zona RCA, merge sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților.

Așadar, viitorul este destul de previzibil în ceea ce privește prețurile RCA. Deja, ele sunt în creștere, iar istoria ne confirmă că acestea vor crește mai mult în lunile ce urmează.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: