Schimbarea Google care afectează toți utilizatorii: e pentru binele tău, dar nu-ți face viața mai ușoară

Schimbarea Google care afectează toți utilizatorii: e pentru binele tău, dar nu-ți face viața mai ușoară

Google a obosit să-ți ceară să-ți pese de securitatea datelor tale. Ca urmare, îți va spori securitatea contului, indiferent dacă vrei sau nu, prin activarea autentificării în doi pași.

Google s-a numărat printre primele companii din lume care a implementat autentificarea în doi pași. Asta înseamnă că nu îți poți accesa contul de Gmail, Google Drive sau YouTube, fără să tastezi, pe lângă parolă, un cod de patru sau șase cifre. Acesta din urmă îți poate veni prin SMS când încerci să intri pe email sau poate fi generat de o aplicație dedicată de pe telefonul tău personal, un progrămel precum Google Authenticator.

Din păcate, deși este pentru bine tău ca altcineva să nu-ți intre în contul de Gmail, de exemplu, numărul utilizatorilor care și-au activat 2FA (2 Factor Authentication) este infim. În consecință, cei aproximativ 1,8 miliarde de utilizatori de Google vor avea activată, fără voia, lor autentificarea în doi pași. Ideea este una lăudabilă, dar implementarea agresivă la scară largă s-ar putea să nu fie văzută cu ochi buni de către toată lumea.

Momentan, nu este foarte clar când vor trece toți utilizatorii de servicii ale gigantului din Mountain View la 2FA, dar promisiunea este că se va întâmpla curând și complet automat. Probabil că vor exista și excepții de la regulă, dar se vor limita la cei care nu au un număr de telefon asociat contului pentru a primi un SMS cu codul suplimentar.

În rest, dacă ai un smartphone în dotare, vei primi o notificare discretă pe telefon cu care va trebui să interacționezi dacă vrei să-ți accesezi contul de Google de pe un alt dispozitiv.

În teorie, mișcarea pare a fi una foarte agresivă, dar, de fapt, Google s-a inspirat din politica Apple din ultimii ani, când a făcut exact același lucru și activat securitatea la nivel hardware pe telefoanele și tabletele sale.

Citește și: