30 nov. 2021 | 14:50

Sănătatea acestor români e pusă în pericol: milioane de oameni sunt afectați de arderile ilegale

ACTUALITATE
Sănătatea acestor români e pusă în pericol: milioane de oameni sunt afectați de arderile ilegale

În jurul Capitalei, oamenii trăiesc o adevărată dramă. De parcă nu era de ajuns pandemia de coronavirus, locuitorii Capitalei și județului Ilfov sunt nevoiți să respire un aer poluat, care le afectează sănătatea.

Nu e nevoie să fii expert în pneumologie pentru a cunoaște efectele dezastruoase pe care poluarea le poate avea asupra organismului.

În unele cazuri, dintre cele mai grave, aceasta poate fi un factor favorizant chiar și pentru afecțiuni mortale. Cu toate acestea, în Capitala României, în anul 2021, infracționalitatea de mediu este la cote alarmante.

Nu o spunem noi, ci însuși Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu.

Ce se întâmplă, de fapt

Berbeceanu tocmai a publicat un videoclip în care se observă nori de fum provenit de la arderile din jurul Capitalei.

„Suntem în județul Ilfov și aici am numărat trei locații unde sunt arse deșeuri în acest moment. E duminică seară și fumul ăla arde de vreo 40 de minute.

În Ștefăneștii de Sus, peste autostradă, pentru că sunt lângă autostradă, iarăși focurile ard neîntrerupt. În zona Pantelimon ard de asemenea focuri, în zona Plumbuita sunt de asemenea focuri și uite așa se împute Bucureștiul, când apare această inversiune termică în weekend, totdeauna în weekend”, a spus Berceanu.

octavian-berceanu

Oficialul susține că Ilfovul a devenit o „capitață a arderilor ilegale”. Aici, infractorii de mediu își văd liniștiți de treabă, jucând la ruleta rusească viețile celor ce sunt nevoiți să inhaleze un aer mai mult decât nociv.

„Ilfov este capitala arderilor ilegale din România și este de asemenea și capitala corupției în ceea ce înseamnă deșeurile din România. Oamenii care fac parte din aceste structuri ilegale au primit un mesaj că lucrurile merg înainte așa cum au mers și în anii trecuți și își permit să ardă acele deșeuri, care sunt de 4000 de ori mai toxice decât lemnul ars. Ilfov a devenit epicentrul infracționalității de mediu din România”, a mai transmis Berceanu.

Nu doar poluarea atmosferică e problema. Acesta atrage atenția și asupra faptului că locuitorii de aici nu mai au parte nici măcar de o priveliște frumoasă.

Prin urmare, vorbim și despre o poluare vizuală. Practic, acești infractori au furat oamenilor chiar și șansa de a se bucura de un peisaj frumos, pe lângă faptul că le afectează sănătatea.

„Până acum vedeam munții Carpați, acum vedem un nor negru care va fi împins de aerul rece de la munte înspre București”, mai spune fostul șef al Gărzii de Mediu în clipul publicat duminică seară pe Facebook.