Samsung a prezentat un nou SSD: ce aduce în plus

Samsung a prezentat un nou SSD: ce aduce în plus

Samsung a dezvăluit un SSD PCIe 5.0 arătând că produsele de stocare ar trebui să-și dubleze viteza la fiecare câțiva ani, chiar dacă Legea lui Moore este în decelerare.

Proiectat pentru servere de întreprindere, SSD-ul PM1743 poate atinge viteze de citire de până la 13.000 MB/s și poate gestiona 2.500.000 operațiuni de intrare/ieșire pe secundă (IOPS) – aproape dublu față de cele mai bune unități PCIe 4.0 NVMe.

PCIe 5.0 acceptă până la 32 gigatransferuri pe secundă, dublu față de PCIe 4.0. Pentru a valorifica această lățime de bandă, Samsung a dezvoltat un controler și a colaborat cu Intel pentru a-l testa. „Împreună, am rezolvat împreună problemele tehnice complicate întâlnite cu PCIe 5.0 în această perioadă de evaluare inițială”, a declarat Jim Pappas, directorul Intel Technology Initiatives.

SSD-ul oferă viteze de scriere secvențială de 6.600 MB/s și o viteză de scriere aleatorie de 250.000 IOPS, aproape dublând din nou specificațiile actuale. De asemenea, oferă o eficiență energetică îmbunătățită de până la 30%. „Se așteaptă ca acest lucru să reducă semnificativ costurile de operare ale serverelor și centrelor de date, contribuind în același timp la reducerea amprentei lor de carbon”, a scris Samsung.

Viteze incredibile

În timp ce PCIe 5.0 este acum inevitabil, nici următoarea versiune nu este cu mult în urmă. PCI Special Interest Group a dezvăluit deja o specificație PCI Express 6.0 care ar putea atinge până la 256 GB pe secundă pe 16 benzi – de două ori mai rapid decât PCIe 5.0 și de patru ori mai rapid decât specificația 4.0. Cu toate acestea, formatul respectiv va trebui să folosească un nou truc numit tehnologia Pulse Amplitude Modulation, care poate transporta de două ori mai multe date decât metodele existente, fără a fi nevoie să folosească frecvențe ridicol de înalte.

Samsung eșantionează SSD-ul PM1743 PCIe 5.0 pentru clienți selectați și intenționează să îl producă în masă în primul trimestru al anului 2022, cu capacități variind de la 1,92 terabytes  la 15,36 TB. De asemenea, este de așteptat să fie primul SSD PCIe 5.0 cu suport dual-port, garantând funcționarea serverului atunci când o conexiune la un port eșuează. Este posibil ca primii clienți să fie centre de date, dar o astfel de tehnologie ajunge de obicei la consumatori un an mai târziu.

Citește și: