29 sept. 2021 | 06:30

Salariile din România care te ridică de pe canapea, în sfârșit: la ce sume au ajuns firmele, din lipsă de oameni

ACTUALITATE
Salariile din România care te ridică de pe canapea, în sfârșit: la ce sume au ajuns firmele, din lipsă de oameni

Salariile ajung din ce în ce mai mari din România, din cauza unei crize acute de personal care afectează un număr record de domenii. Angajatorii sunt pur și simplu disperați să găsească niște oameni capabili, cu voință de muncă, iar asta se reflectă în bani.

În mod previzibil, în București, Ilfov, Cluj, Timiș și Iași sunt cele mai atractive salarii pentru viitori angajați, conform unei analize realizate de platforma de recrutare BestJobs. Discutăm de marje cuprinse între 740 și 1378 de euro net din start pentru angajații care își caută ceva de lucru.

Au crescut salariile în România

Într-o criză semnificativă de personal, ce afectează mai multe domenii de activitatea din România, pe BestJobs, s-au efectuat 484.000 de aplicări pentru joburi, între 15 august și 15 septembrie.

Cele mai atractive oferte salariale se regăsesc în București, media fiind între 957 și 1387 de euro net, în domenii de activitate precum IT, medicină, vânzări, management, construcții/instalații. La diferență mică, pe locul secund, se află Cluj – Napoca, unde media salarială a ajuns să fie situată între 879 și 1269 de euro net, pentru poziții similare. În Timiș, media este între 851 și 1155 de euro net. Din nou, șanse mai mari de reușită au cei care caută să lucreze în medicină, inginerie, producție, marketing, agricultură/zootehnice.

Dacă ai o curiozitate la nivel național vizavi de cele mai căutate posturi, după numărul de aplicări, este vorba de vânzări – 78.153, Financiar și Contabilitate – 45.472 și Management – 42.705. Alte posturi cu un interes semnificativ țin de domeniile administrativ și marketing, cu aproximativ 28.000, respectiv 25.000 de CV-uri trimise de candidați.

„Aproape 850 de candidaţi au aplicat pentru un job de Consultant Call-Center care nu necesită experienţă anterioară, oferă training plătit, dar şi posibilitatea de a lucra remote. Alţi 765 de candidaţi şi-au depus CV-ul pentru una dintre cele 31 de poziţii deschise în cadrul unei agenţii imobiliare, care caută colaboratori în mai multe oraşe şi solicită minimum un an de experienţă şi oferă în schimb bonusuri de performanţă, training şi acces la un portofoliu de clienţi. Un post de Specialist în Recrutare care oferă un program flexibil şi salariu net de 4.000 lei, a atras peste 700 de candidaţi”, se menţionează în analiza celor de la BestJobs.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele