S-a schimbat schimbarea: cine îți cere certificatul digital Covid-19, de fapt

S-a schimbat schimbarea: cine îți cere certificatul digital Covid-19, de fapt

După anunțul de joi al Guvernului, cu privire la certificatele digitale, mulți români au intrat în panică, temându-se de faptul că nu vor mai putea părăsi țara fără acest document. Nu este deloc așa.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism a oferit, joi, explicații suplimentare cu privire la ce se va întâmpla începând din 13 august și la ce ne va folosi, de fapt, certificatul digital Covid-19.

Conform Asociației, s-a produs o eroare de comunicare. De fapt, „obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la țările care cereau astfel de documente, precum adeverință de vaccinare, teste PCR / antigen sau dovada imunizării, precum și la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă și roșie. Turiștii care se întorc dintr-o țară aflată în lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital și nici nu intră în carantină.”

”Din păcate, această măsură a fost interpretată și comunicată eronat”

”Din păcate, această măsură a fost interpretată și comunicată eronat, generând panică.

În primul rând, certificatul digital se aplică doar pentru statele Uniunii Europene.

În al doilea rând, acest certificat este necesar numai acolo unde la trecerea frontierei în alt stat membru UE sau la revenirea în România este solicitată adeverința de vaccinare, respectiv un test PCR / antigen sau dovada imunizării.

De exemplu, turiștii care revin din țările galbene sau roșii vor avea nevoie de acesta, iar cei care revin din țările verzi nu.

Certificatul digital are la bază un sistem unitar care garantează autenticitatea vaccinurilor sau a testelor, pentru a evita falsificarea acestora și recomandăm descărcarea acestuia, care este foarte facilă. În rest, nu avem de-a face cu nicio schimbare”, a declarat Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

De asemenea, trebuie să știi și faptul că „cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie (carte de identitate sau pașaport).”

Îți amintesc că, joi, autoritățile de la București au anunțat noi reguli de călătorie, valabile de vineri, 13 august 2021.

Conform anunțului inițial, niciun cetățean al Uniunii Europene nu va mai putea trece dintr-o țară în alta fără certificatul digital de Covid-19, decizia fiind luată la Bruxelles. Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului naţional al României, conform Guvernului.

Documentul poate confirma că ai trecut prin boală, că te-ai vaccinat sau că ți-ai făcut un test Covid RT-PCR și a ieșit negativ în ultimele 72 de ore.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: