18 iul. 2021 | 08:13

Rusia vrea să construiască o centrală nucleară pe Marte: ce impact va avea asta asupra noastră

ACTUALITATE
Rusia vrea să construiască o centrală nucleară pe Marte: ce impact va avea asta asupra noastră

Conceptul de utilizare a energiei nucleare pentru a ne construi prezența umană în alte părți ale sistemului solar este fezabil. Iar acum, Rusia are un plan cel puțin controversat: vrea să construiască o centrală nucleară pe Marte.

De exemplu, o filială a agenției spațiale Roscosmos din Rusia propune acum o centrală nucleară pe Marte, destinată alimentării unei viitoare baze rusești pe Planeta Roșie, relatează agenția de știri Sputnik.

Arsenal Design Bureau, filiala în speță, recomandă utilizarea acelorași tehnologii destinate lui „Zeus”, un „remorcher spațial” interplanetar propus, pentru a alimenta și un reactor nuclear pe suprafața marțiană.

Centrală nucleară pe Marte – planul ambițios al Rusiei

Masivul “Zeus” este conceput pentru a utiliza un sistem de propulsie electrică, alimentat cu energie nucleară, pentru a furniza sarcini utile în întregul sistem solar. La începutul acestui an, șeful Roscosmos, Dmitry Rogozin, a sugerat că “Zeus” ar putea vizita și alte planete, inclusiv Jupiter, pentru a căuta viață extraterestră. Rusia speră să înceapă să îl testeze în zbor începând cu anul 2030.

Arsenal Design Bureau propune acum folosirea lui “Zeus” pentru a trimite o centrală nucleară separată pe Planeta Roșie și pentru ca un sistem de aterizare cu parașută să îl coboare dedesubtul planetei.

În ciuda constrângerilor bugetare serioase – potrivit lui Sputnik, țara a cheltuit mai puțin de o zecime pentru programul său spațial, comparativ cu ceea ce guvernul SUA a alocat pentru NASA anul trecut – agenția spațială rusă a anunțat recent planuri ambițioase masive pentru următorii zece ani. Inclusiv lansarea unei stații spațiale rusești, misiuni cu echipaj și fără echipaj pe Lună și chiar construirea unei baze lunare în colaborare cu China.

Rusia are mult de lucru înainte de a putea trimite un “remorcher spațial” cu energie nucleară, pentru a livra o centrală nucleară pe Marte, darămite să construiască o bază cu echipaj acolo. Dar ambiția este acolo și, poate, cu voința politică corectă, ar putea exista o cale în acest sens.