Românii – urmăriți cu tehnologii de recunoaștere facială: ce ne pregătește UE

Românii - urmăriți cu tehnologii de recunoaștere facială: ce ne pregătește UE

Sistemele de recunoaștere facială sunt deja o banalitate pentru 11 țări europene, însă ele urmează să se extindă și în alte state, printre care și România.

11 țări europene folosesc tehnologii înalte de recunoaștere facială în anchetele polițienești.

Organele legii folosesc imaginile ex-post, adică filmările sunt procesate după un incident, nu în timp real.

Se va întâmpla și în România

În acest moment, potrivit informațiilor apărute în spațiul public, autoritățile din Austria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Slovenia și Olanda se folosesc de o astfel de metodă pentru a identifica cetățenii implicați în anumite situații care ajung să fie tranșate de procuratură sau instanța de judecată.

Această tehnologie va fi adoptată în alte opt state, printre care și România.

De asemenea, autoritățile din Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Portugalia, Spania și Suedia o vor implementa în viitorul apropiat.

Există voci care contestă această tehnologie și spun că ea reprezintă un real pericol pentru dreptul la viață privată al oamenilor și consideră că aduce atingere și altor drepturi fundamentale de care se bucură ființele umane.

Pe de altă parte, autoritățile din statele în care tehnologia e deja o banalitate, sar în apărarea ei și spun că e deosebit de utilă pentru a ușura munca poliției și, în general, a organelor de anchetă. Indetificarea unor persoane suspectate de poliție a fi săvârșit anumite infracțiuni se realizează mult mai ușor cu ajutorul acestei tehnologii de ultimă generație. Prin urmare, spun aceste țări, gradul de securitate socială este mult mai ridicat datorită recunoașterii faciale, pentru că oamenii legii soluționează mai rapid și au șansa de a izola de societate în timp mult mai scurt elementele care ar putea fi dăunătoare și ar putea aduce și mai multe prejudicii celor din jurul lor.

Rămâne de văzut când va adopta și țara noastră această tehnologie ultra-modernă și, mai ales, dacă românii vor fi de acord cu ea.

Citește și: